Nyhetsrum

Välkommen till vårt nyhetsrum. Här hittar du nyheter och pressmeddelanden, bilder, filmer, kalendarium och annan aktuell information.

Nyheter

Alla nyheter

Pressmeddelanden

 • Enligt en ny rapport fick 93 procent av de som tog en YH-examen 2016 jobb. Sju av tio hade dessutom fått mer kvalificerade arbetsuppgifter efter sin utbildning. Nu menar Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson att de goda resultaten inte bara gynnar de studerande och arbetslivet utan även dem som vill in på arbetsmarknaden.

 • Storsatsningen på fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan (YH) gör avtryck på antalet samhällsbyggnadsutbildningar. Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade nyligen över 5400 utbildningsplatser inom samhällsbyggnadsområdet. Utmaningen blir att hitta tillräckligt många studerande.

 • Hållbarhetsspecialist, lärarassistent och soleltekniker är några av de nya yrkesroller som du snart kan utbilda dig till inom yrkeshögskolan.

 • Yrkeshögskolan (YH) inleder nu en historisk expansion och beviljar i år fler platser än någonsin. ”Den här satsningen kommer att ha betydelse för arbetslivets möjligheter att hitta medarbetare med rätt kompetens”, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

 • År efter år är lokförarutbildningen den yrkeshögskoleutbildning som har flest sökanden per plats. För den som inte lyckats ta sig in på den populära utbildningen men ändå drömmer om att få jobba med tåg och järnväg finns det fler alternativ inom yrkeshögskolan.

 • Myndigheten för yrkeshögskolan har i tillsynen av utbildningen Webbutvecklare.NET identifierat brister och riktar därför allvarlig kritik mot utbildningsanordnaren Lernia i Liljeholmen. Kritiken handlar i huvudsak om att anordnaren har betygsatt studerande på kurser de ännu inte avslutat.

 • Yrkeshögskoleutbildningarna till vårdadministratör och tandsköterska är de som attraherar flest sökande. ”Det är roligt att många är intresserade av att gå utbildningar till efterfrågade yrken. En av anledningarna kan vara att nästan 100 procent av de examinerade får arbete efter examen”, säger omvärldsanalytikern Linda Wiklund på Myndigheten för yrkeshögskolan.

 • Enligt ett nytt åtgärdspaket från regeringen ska yrkeshögskolan utbilda kontakttolkar. Förslaget innebär att en försöksverksamhet startar i januari 2019. 

 • Yrkeshögskolan (YH) har blivit en populär utbildningsform tack vare att den leder till jobb. Till de populäraste utbildningarna finns det idag 5-8 sökande per utbildningsplats. Trots det hårda söktrycket är det platser kvar på höstens utbildningar till bland annat betongingenjör, produktionsledare och underhållstekniker.

Alla pressmeddelanden

Kalender

  • mars 2018

   YH-dagar i Eskilstuna

   Välkommen till Yrkeshögskoledagarna i Eskilstuna. För dig som är nyfiken på eller vill veta mer om hur det är att studera på Yrkeshögskolan. Möt branschen och möt både utbildningsanordnare och studie- och yrkesvägledare.

   Läs mer om eventet här.

  • mars 2018

   YH-mässa i Leksand

   Den 22 mars arrangeras en YH-mässa med fokus på lokala yrkeshögskoleutbildningar på Leksands Folkhögskola i Leksand.

  • mars 2018

   YH-karriärmässa i Stockholm

   Den 22:e mars anordnar Metro en YH-mässa på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

  • mars 2018

   YH-mässa i Stockholm

   Den 28:e mars anordnar Studentum en YH-mässa i Stockholm. Då kommer olika skolor att finnas på plats för att presentera sina utbildningar och det kommer även att erbjudas kostnadsfria seminarier med bland annat tidigare YH-studenter.

   Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) kommer att hålla en frukostföreläsning för studie- och yrkesvägledare. Anmälan görs till Studentum.

   Mer information om mässan finns här

  • april 2018

   YH-mässa i Örebro

   Den 5:e april anordnar Studentum en YH-mässa i Örebro. Då kommer olika skolor att finnas på plats för att presentera sina utbildningar och det kommer även att erbjudas kostnadsfria seminarier med bland annat tidigare YH-studenter.

   Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) kommer att hålla en frukostföreläsning för studie- och yrkesvägledare. Anmälan görs till Studentum.

   Mer information om mässan finns här

  • april 2018

   Kvalitetsdagen för YH

   Anmäl er nu till konferensen Kvalitetsdagen för YH - en årlig konferens riktat till er som arbetar med att genomföra utbildning inom yrkeshögskolan. Välkommen!

  • april 2018

   Konst- och kulturdagen 2018

   Den 25 april 2018 arrangerar Myndigheten för yrkeshögskolan en konferens med tema kvalitet och utveckling för dig som är utbildningsanordnare inom konst- och kulturutbildningar. Välkommen!

  • april 2018

   Yrkes-SM

   I år arrangeras Yrkes-SM 25-27 april i Uppsala.
   All information om årets Yrkes-SM finns här.

   Vad är Yrkes-SM?
   Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 50-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka det över 25 000 kvm stora evenemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Alla kalenderhändelser