Nyhetsrum

Välkommen till vårt nyhetsrum. Här hittar du nyheter och pressmeddelanden, bilder, filmer, kalendarium och annan aktuell information.

Nyheter

 • YH-anordnare som driver utbildning inom Data/IT eller Teknik och tillverkning bjuds in till webbinarium den 20 respektive 26 mars.

 • Inför att ansökningsomgången öppnar, publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan anvisningar. Innan ni påbörjar en ansökan, läs anvisningarna för att ha koll på alla nyheter.

 • Nu kan folkhögskolor och studieförbund ansöka om statsbidrag för att bedriva grundutbildning till kontakttolk. Ansökan är öppen till och med den 11 april.

 • Myndigheten försöker, sakta men säkert, förbättra förutsättningarna för att bedriva yrkeshögskoleutbildning på flera olika sätt. Vi har utvecklat kommunikationen inför ansökan, förenklat ansökansförfarandet, satsat på kvalitetsgranskning och etableringsstöd, utvecklat ett anordnarstöd, förenklat den administrativa hanteringen mm. Det innebär inte att allt är perfekt, men ändå tydligt bättre än hur det var tidigare. Dessa strävanden att förbättra och underlätta kommer naturligtvis att fortsätta.

 • Myndighetens medarbetare får en del frågor om vad som händer med frågan om ökade krav på anordnarens kompetens. Här är en kort info om läget.

 • Från och med idag kan utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan ansöka om behörighetsgivande förutbildning för utbildningar som startar hösten 2019.

 • Den 29 januari i år fattade myndigheten 1105 beslut om vilka utbildningar som ska tillföras YH-portföljen de närmaste åren. Det resulterade i ungefär 500 nya utbildningar med drygt 14.000 nya platser 2019. Beviljandegraden var 45%, den högsta andelen någonsin. Expansionen fortsätter!

 • Nu finns resultatet av myndighetens kvalitetsgranskningsarbete inom utbildningsformerna yrkeshögskolan respektive konst- och kulturutbildning tillgängligt.

 • 93 procent av de examinerade hade jobb året efter examen.

  Yrkeshögskolan fortsätter att leverera kvalificerad arbetskraft på en hög nivå. 93 procent av de examinerade hade jobb året efter sin examen, enligt en ny rapport.

Alla nyheter

Pressmeddelanden

 • Besluten innebär över 14 000 nya utbildningsplatser med start redan i år.

  Idag presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan de nya utbildningar som beviljats att starta från och med hösten 2019. Av de närmare 500 nya YH-utbildningarna som beviljats är var femte inom data/IT.

 • Det går som på räls för lokförarutbildningen. På bara ett år har antalet sökande ökat med närmare 1000 personer.

  Söktrycket till yrkeshögskolan (YH) har de senaste åren ökat stadigt. Utbildningen med allra flest antal behöriga sökande per plats är lokförarutbildningen.

 • Flest YH-utbildningar med restplatser finns det inom teknik och tillverkning.

  I höst startar historiskt många yrkeshögskoleutbildningar. Antagningen till de flesta har redan stängt, men på vissa utbildningar finns det fortfarande platser kvar. Soleltekniker, redovisningskonsult och stödpedagog är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar.

 • Arabiska, dari, tigrinja och somaliska. Den som behärskar både svenska och någon av de språken kommer till hösten att kunna söka någon av de allra första YH-utbildningarna till kontakttolk som startar i januari 2019.

 • På topplistan över de YH-utbildningar med flest antal sökande återfinns bland annat webbutvecklare, företagssäljare och redovisningsekonom, men vårdadministratör är fortfarande populärast.

  Under 2017 var det 3% fler som sökte till yrkeshögskolan än föregående år. Mer än var femte person som sökte valde en utbildning inom hälso- och sjukvård.

 • Att utbilda sig öppnar dörrar till arbetsmarknaden, ger individer större möjligheter att forma sina liv samtidigt som Sverige ropar efter arbetskraft inom många områden. Det finns en dold kompetensresurs som inte tas tillvara om vi inte lyckas bredda rekryteringen till högre utbildning.

 • För den som tar studenten i veckan och fortfarande inte vet vad hen ska göra i höst kan yrkeshögskolan vara ett bra alternativ. Det finns fortfarande lediga platser på utbildningar runt om i landet.

  Efter sommaren startar historiskt många yrkeshögskoleutbildningar. Antagningen till de flesta har redan stängt, men till en del utbildningar finns det fortfarande platser kvar. Elkraftsingenjör, redovisningsekonom, CNC-tekniker och trädgårdsmästare är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar.

 • Yrkeshögskolan (YH) lockar allt fler med tidigare erfarenhet av eftergymnasiala studier, t.ex. högskola, universitet eller folkhögskola.

  Utbildningsnivån bland de som påbörjar yrkeshögskolestudier har höjts enligt ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan. Var tredje studerande som påbörjar en YH-utbildning har tidigare erfarenheter av eftergymnasiala studier. När det kommer till utrikes födda är utbildningsnivån ännu högre.

 • Yrkeshögskolans pilotutbildningar är populära och har närmare fem sökande per utbildningsplats.

  Yrkeshögskolans (YH) pilotutbildningar är några av de populäraste med många sökanden per plats, men det finns även andra YH-utbildningar för dig som jobba med flyg.

Alla pressmeddelanden

Kalender

Alla kalenderhändelser