"För att företag ska kunna växa krävs medarbetare med rätt kompetens"

Adam och Sebastian, som gör sin LIA-praktik, fick chansen att berätta lite om varför de valt att utbilda sig till servicetekniker.

Foto: Susanne Hedberg

I förra veckan besökte MYH:s generaldirektör Thomas Persson företaget Stadler i Tillberga utanför Västerås. Företaget planerar att mer än dubbla sin personal de närmaste åren och det är från yrkeshögskolan de vill rekrytera.

- Det är ett bekymmer att hitta folk med rätt kompetens, berättar Lennart von der Burg från Stadler, när generaldirektör Thomas Persson kommer på besök.

Lennart är positiv till att det satsas på yrkeshögskolan för det är personer med YH-utbildning som de söker. I Tillberga arbetar företaget bland annat med upprustningen av X2000 tåg och behovet att hitta folk med rätt kompetens är stort. Företagets verksamhet i Tillberga kommer att växa från 35 medarbetare till 80 inom ett par år.

- Som myndighetschef är det både viktigt och roligt för mig att se hur yrkeshögskolan gör skillnad i praktiken. Här i verkstaden ser vi en verksamhet som är beroende av att yrkeshögskolan gör sitt jobb, säger Thomas Persson.

Fler platser på yrkeshögskolan
Thomas Persson passade också på att prata med representanterna från Stadler om den kommande expansionen av yrkeshögskolan. Under 2018 tas nämligen det första steget i en historisk utbyggnad av utbildningsplatser inom yrkeshögskolan. Fullt utbyggd 2022 kommer yrkeshögskolan att ha byggts ut med 14 000 platser utöver dagens cirka 30 000 platser. Men enligt Thomas Persson krävs mer än bara fler utbildningsplatser för att expansionen ska bli framgångsrik.

- Vi får inte blunda för de utmaningar vi står inför. Ska yrkeshögskolan kunna bidra till att försörja arbetslivet med rätt kompetens måste vi också locka fler att söka till de utbildningar som erbjuds, avslutar Thomas Persson.