Kårlivet har nått yrkeshögskolan

BYS Studentförening i Skara organiserar bland annat blivande agrotekniker, hovslagare och djurvårdare.

Foto: Therese Ivarsson

I Borås och Skara har yrkeshögskolestuderande startat föreningar i syfte att skapa bättre villkor och sammanhållning.

Yrkeshögskolan förknippas traditionellt inte med studentkårverksamhet, men i Skara har de studerande sedan 2015 arrangerat sittningar och jobbat med studerandeinflytande.

Oskar Andersson läser till agrotekniker på Biologiska yrkeshögskolan (BYS) i Skara. I höstas blev han ordförande för BYS Studentförening med närmare 40 aktiva. Oskar berättar att studentföreningen startades för att berika studentlivet i Skara. Tidigare hade studenterna vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Skara en kår, men när SLU lämnade kommunen tyckte de studerande på BYS att det saknades något.

- Det handlar inte bara om sociala aktiviteter och fester, förklarar Oskar Andersson. Vi hjälper även nya att komma tillrätta, hitta boende och känna sig hemma i Skara.

På Textile Fashion Center i Borås samsas Borås yrkeshögskola och Nordiska textilakademin (NTA) med bland annat Viskastrandsgymnasiet och Textilhögskolan. Sedan i höstas finns där även en gemensam förening för de studerande vid yrkeshögskolorna i byggnaden. Och även här är det en Oskar som håller i ordförandeklubban.

Oskar Jansson läser till inköpare och var en av de 13 studerande som startade studentkåren i Borås. Han berättar att det ursprungliga syftet med att starta kåren var att skapa en bättre sammanhållning och få studerande från olika utbildningar att lära känna varandra bättre. Idag har kåren närmare 60 medlemmar.

- Det har varit en intensiv uppstartsperiod och vi håller på att utforska vår roll. Jag tror att yrkeshögskolan kommer växa mycket mer och då kan jag nog tänka mig att vi blir den största studentkåren i Borås, säger Oskar Jansson.

En stor utmaning för studentkåren i Borås är att YH-studerande fortfarande inte har rätt att söka studentbostäder. Trots att det i direkt anslutning till Textile fashion center finns nybyggda studentbostäder så kan Oskar Jansson och hans klasskompisar inte ens ansöka om att få bo där. Studentbostäderna är reserverade för studenter vid Borås Högskola, vilket han tycker är fel.

- Vi förtjänar inte att stå längre ner i näringskedjan för att vi läser en annan utbildningsform, säger Oskar Jansson. Jag hade stora problem att hitta en lägenhet och jag vet att det är många som tvingats tacka nej till utbildningen för att de inte får tag i bostad.

Oskar Jansson blir förvånad när han får höra talas om BYS Studentförening i Skara men tycker det är bra att studerande runt om i landet startar föreningar på YH-utbildningar

- Jag trodde att vi var först men vi får väl se till att bli störst istället, avslutar Oskar Jansson.