Byggbranschen nominerar MYH till jämställdhetspris

Prisutdelningen sker i Stockholm 31 mars.

Foto: Scandinav

Antalet kvinnor som söker till yrkeshögskolans byggutbildningar har ökat kraftigt de senaste åren och nu nomineras Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) till branschens jämställdhetspris.

För andra året i rad delas Jämställdhetsbygget, bygg- och anläggningsbranschens jämställdhetspris ut. Projektet, som drivs i samarbete mellan Byggföretagen och de fyra unga kvinnor som startade det, syftar till att uppmärksamma initiativ som tas för en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch.

Juryn har nu valt ut årets tre finalister som alla på ett ”föredömligt sätt bidrar och inspirerar till en mer jämställd byggbransch”. I motiveringen till myndighetens nominering lyfter juryn arbetet för breddad rekrytering.

- Ökningen av antalet kvinnor som söker till yrkeshögskolans byggutbildningar är imponerande och vi är verkligen stolta över att ha blivit nominerade, men om vi skulle få det här priset delar vi det med alla de yrkeshögskolor runt om i landet som gjort det möjligt, säger generaldirektör Thomas Persson.

Ur juryns motiveringen:
”Att myndigheten använder jämställdhet som ett kriterium vid sina kvalitetsgranskningar ger effekt – antal kvinnor på samhällsbyggnads- och byggteknikutbildningarna har ökat mellan 2017-2018 med 41%.[…] Myndigheten stödjer även yrkeshögskolorna och deras ledningsgrupper i frågor som handlar om att skapa bättre förutsättningar för breddad rekrytering.” 

Jämställdhetsbygget: De är finalisterna i byggbranschens jämställdhetspris