Därför söker fler distansutbildningar: ”Flexibiliteten är avgörande”

Antalet behöriga sökande till yrkeshögskolans distansutbildningar har enligt SCB ökat med en tredjedel på bara ett år.

Foto: Bredda bilden, Emilia Jiménez-Bergmark

Intresset för yrkeshögskolans distansutbildningar ökar. Ida Jarlhamre som studerar en teknisk YH-utbildning på distans säger att studieformen gör det lättare för henne att få ihop karriärväxlingen med livspusslet.

Ida Jarlhamre har hunnit med mycket i livet. Hon läste till frisör på gymnasiet, har haft eget företag, varit utbildningsledare och biträdande rektor. I höstas påbörjade hon en ny karriärväxling när hon blev antagen till en YH-utbildning inom produktionsutveckling.

För att Ida skulle kunna göra ett karriärbyte var det viktigt att hon skulle kombinera utbildningen med jobb.

- Flexibiliteten är avgörande. Jag pluggar heltid och jobbar deltid. Ibland ser jag föreläsningar i efterhand, men det är inget problem. Upplägget på utbildningen är så pass flexibelt att det även passar den som jobbar, säger Ida Jarlhamre.

Även om distansstudier är att föredra tycker Ida ändå att utbildningsformen medför en del utmaningar.  

- Det blir mindre diskussion och man har väldigt lite kontakt med kurskamraterna. Det ställer stora krav på varje enskild studerande. Alla loggar ut direkt när en föreläsning är över. Man lär inte känna varandra och det blir ingen social kontakt. Därför lär man sig inte heller lika mycket av varandra, säger Ida.

Hon vill ändå rekommendera fler att söka distansutbildningar inom yrkeshögskolan, och skickar samtidigt med några handfasta tips.

- Ska man läsa på distans är det absolut viktigaste att man har disciplin och kan planera sitt pluggande. Det är tufft att komma ifatt om man en gång kommit efter. Därför måste man ställa in sig på att om man ska plugga så måste det komma före allt annat. Ibland får man tacka nej till jobb eller nöjen och sitta på kvällar och helger för att hänga med. Så är det bara.

Intresset för distans ökar
Ida Jarlshamre är inte ensam om att lockas av distansupplägget inom yrkeshögskolan. De senaste fem åren har antalet behöriga sökande till distansutbildningarna dubblerats. Förra året sökte 18 000 behöriga YH-utbildning på distans, en ökning med 33 procent på bara ett år.

Våren 2020 rapporterar flera yrkeshögskolor att antalet sökande till distansutbildningar ökar ytterligare. Ida Jarlhamre är inte förvånad.

- Nu är det ju många som jobbar eller pluggar på distans. Det har blivit mer normalt. Dessutom tror jag att många gillar att man kan lägga upp arbetet lite mer som det passar var och en. Jag kan plugga när och var jag vill.

Hitta en distansutbildning som passar dig: Alla utbildningar med start i höst