Fortsatt hög andel i jobb efter YH-examen

93 procent av de som examinerades från en YH-utbildning inom vård och omsorg förra året har fått jobb.

Foto: Scandinav

Trots att pandemin drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt har nio av tio av de som tog examen från yrkeshögskolan förra året fått jobb efter examen.

Idag presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan ny statistik som visar att andelen examinerade i jobb ett år efter examen fortsatt ligger på en hög nivå. Av de studerande som avslutade sin utbildning 2019 har idag 87 procent fått jobb. I jämförelse med fjolårets rekordresultat på 93 procent är det en nedgång.

Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson är inte förvånad över de nya siffrorna och påpekar att över 110 000 personer varslats på den svenska arbetsmarknaden sen i början av mars.

- Det här är ett styrkebesked och ett tydligt tecken på att en YH-utbildning är en bra investering för den som vill förbättra sin ställning på arbetsmarknaden och skapa nya möjligheter till jobb. Det är aldrig fel att stärka sin kompetens, säger generaldirektör Thomas Persson.

Samtidigt är skillnaderna branscher emellan stor. Bland dem som gått en utbildning inom vård- och omsorg är andelen i jobb kvar på samma höga nivå som året innan, 93 procent. För dem som avslutat en utbildning inom hotell och restaurang ser det sämre ut och bara 74 procent har fått jobb, en minskning med 17 procentenheter.

- Det är uppenbart att pandemin förändrat förutsättningarna för en del av dem som nyligen avslutat sin utbildning och ska etablera sig inom en ny bransch, säger generaldirektör Thomas Persson.

Det är svårt att veta hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas de närmaste åren och hur det påverkar yrkeshögskolan. Utbildningarnas starka förankring i arbetslivet talar för att statistiken kommer att vända uppåt igen. Så har det sett ut efter tidigare kriser.

- Man ska komma ihåg att alla yrkeshögskolans utbildningar är skräddarsydda av och för arbetslivet. Vi beviljar utbildningar inom områden där vi ser att det finns en stark efterfrågan av den kompetens vi kan erbjuda, säger generaldirektör Thomas Persson.

Med de nya siffrorna är andelen i jobb efter YH-examen nu tillbaka på 2014-års nivå.

Den årliga sysselsättningsrapporten kommer att publiceras i februari 2021, men redan nu kan du hitta de uppdaterade siffrorna på våra statistiksidor.