Ny ansökningsomgång för YH-flex efter årsskiftet

1 februari 2021 öppnar den andra ansökningsomgången i försöksverksamheten YH-flex. Utbildningar som har planerad omgångstart under 2021 är välkomna att ansöka om att bedriva utbildning på så kallad YH-flexplats.

Under sommaren genomfördes den första ansökningsomgången i försöksverksamheten YH-flex, en snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen. Nytt i ansökningsomgång 2 är bland annat att anordnare kan ansöka om färre platser än i den första omgången, max tio flexplatser per utbildning. Ändringen möjliggör framförallt en större spridning av medverkande utbildningar i försöksverksamheten. 

Vad är YH-flex

YH-flex är till för personer som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Syftet med försöksverksamheten är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen. 

Hur ansöker man om YH-flexplats   

Ansökningsomgången öppnar den 1 februari och ansökan görs via en blankett som kommer att publiceras på Mina Sidor den 26 januari 2021. Inbjudan att ansöka (anvisningar och mer information om YH-flex och försöksverksamheten) kommer att publiceras på Mina sidor under vecka 50 2020. För att få tillgång till ansökningsblankett och inbjudan behöver du därför logga in på ditt användarkonto på Mina Sidor. Ansökningarna bedöms löpande efter tid för inkommande (först till kvarn) och beslut meddelas samlat efter att ansökningsomgången stänger den 26 februari 2021. 

Digitalt seminarium

För de anordnare som funderar på att ansöka om YH-flexplatser bjuder myndigheten in till ett digitalt seminarium torsdagen den 21 januari, kl. 14-15. Länk till seminariet kommer göras tillgänglig i kalendern här på myh.se.

På seminariet kommer projektgruppen presentera vad YH-flex är och vad man behöver tänka på inför en eventuell ansökan. 

Mer information om YH-flex

YH-flex ett snabbspår till examen

Information om YH-flex på mina Sidor