Platser kvar på höstens utbildningar trots ökat intresse

Samina Bergwall har nyligen påbörjat en teknisk yrkeshögskoleutbildning och drömmer om ett jobb som automationsingenjör.

Foto: Mikaela Haglund, Karlstads Teknikcenter

Samtidigt som flera yrkeshögskolor vittnar om rekordhögt antal sökande finns det platser kvar på 80 av höstens utbildningar. Svårast att fylla platserna har yrkeshögskolans teknikutbildningar, som fortfarande har låg andel kvinnliga sökanden.

Antalet sökande till yrkeshögskolan har ökat med närmare 60 procent de senaste två åren och konkurrensen om platserna på de populäraste utbildningarna är hård. Ändå finns det fortfarande platser kvar för den som vill läsa till t.ex. CNC-tekniker, stödpedagog, VVS-ingenjör, eller dataspelsutvecklare.

För de tekniska utbildningarna är rekryteringen en stor utmaning. Idag har 30 av yrkeshögskolans teknikutbildningar platser kvar trots att flera av dem redan startat eller startar de närmaste veckorna.

- Den stora utmaningen är att locka fler kvinnor till utbildningarna. Vi har sett en positiv utveckling de senaste åren, men andelen kvinnor på de tekniska utbildningarna är fortfarande låg, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Karin Åkerman.

Antalet kvinnor som sökt yrkeshögskolans tekniska utbildningar har fördubblats på tre år. Ändå utgör andelen kvinnor som sökt bara 28 procent.

En av dem som sökt sig just till en teknisk YH-utbildning är studenten Samina Bergwall, som nyligen har påbörjat sin drömutbildning "Automationsingenjör inriktning processteknik” på Karlstads Teknikcenter.

- Det känns verkligen jätteroligt att få börja studera på den utbildning jag länge varit intresserad av. Jag ser fram emot att få lära mig mer om automation och styrsystem, och att få se mer av "baksidan" på hissar som jag tidigare jobbat med, säger Samina Bergwall.

Jobb efter utbildningen
Enligt analytikern Karin Åkerman efterfrågas teknisk kompetens på arbetsmarknaden och den som läser en utbildning på yrkeshögskolan har goda möjligheter till jobb efter examen.

- De senaste siffrorna från SCB visar att trots pandemin får nio av tio jobb efter examen. Det finns självklart inga garantier, men alla yrkeshögskolans utbildningar baseras på arbetsmarknadens behov, säger Karin Åkerman.

Samina Bergwall ser ljust på framtiden.

- Jag ser mig själv komma in i industrin direkt efter examen, vilket är något jag kommer att jobba hårt för eftersom det är min dröm. Jag hoppas också att vi blir fler tjejer inom de mer tekniska utbildningarna och yrkena, avslutar Samina.

Hitta utbildning - Yrkeshögskolan (yrkeshogskolan.se)