Pressmeddelanden

 • ”Yrkeshögskolan kommer fortsätta att växa”

  Tidigare i år godkändes rekordmånga nya yrkeshögskoleutbildningar. Idag öppnar en ny ansökningsomgång som är ett steg i den fortsatta expansionen där yrkeshögskolan (YH) ska växa från dagens 48 000 studerande till ca 70 000 studerande. 

 • Yrkeshögskolans rekordresultat öppnar arbetsmarknaden för fler

  Enligt en ny rapport fick 93 procent av de som tog en YH-examen 2016 jobb. Sju av tio hade dessutom fått mer kvalificerade arbetsuppgifter efter sin utbildning. Nu menar Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson att de goda resultaten inte bara gynnar de studerande och arbetslivet utan även dem som vill in på arbetsmarknaden.

 • Storsatsning på yrkeshögskolan ger rekordmånga nya samhällsbyggnadsutbildningar

  Storsatsningen på fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan (YH) gör avtryck på antalet samhällsbyggnadsutbildningar. Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade nyligen över 5400 utbildningsplatser inom samhällsbyggnadsområdet. Utmaningen blir att hitta tillräckligt många studerande.

 • Nya utbildningar till spännande yrkesroller inom yrkeshögskolan

  Hållbarhetsspecialist, lärarassistent och soleltekniker är några av de nya yrkesroller som du snart kan utbilda dig till inom yrkeshögskolan.

 • Rekordmånga nya platser inom yrkeshögskolan

  Yrkeshögskolan (YH) inleder nu en historisk expansion och beviljar i år fler platser än någonsin. ”Den här satsningen kommer att ha betydelse för arbetslivets möjligheter att hitta medarbetare med rätt kompetens”, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

 • Sju yrken för dig som vill jobba med tåg och järnväg

  År efter år är lokförarutbildningen den yrkeshögskoleutbildning som har flest sökanden per plats. För den som inte lyckats ta sig in på den populära utbildningen men ändå drömmer om att få jobba med tåg och järnväg finns det fler alternativ inom yrkeshögskolan.

 • Webbutvecklarutbildning får allvarlig kritik

  Myndigheten för yrkeshögskolan har i tillsynen av utbildningen Webbutvecklare.NET identifierat brister och riktar därför allvarlig kritik mot utbildningsanordnaren Lernia i Liljeholmen. Kritiken handlar i huvudsak om att anordnaren har betygsatt studerande på kurser de ännu inte avslutat.

 • Här är de populäraste YH-utbildningarna

  Yrkeshögskoleutbildningarna till vårdadministratör och tandsköterska är de som attraherar flest sökande. ”Det är roligt att många är intresserade av att gå utbildningar till efterfrågade yrken. En av anledningarna kan vara att nästan 100 procent av de examinerade får arbete efter examen”, säger omvärldsanalytikern Linda Wiklund på Myndigheten för yrkeshögskolan.

 • Yrkeshögskolan ska utbilda tolkar

  Enligt ett nytt åtgärdspaket från regeringen ska yrkeshögskolan utbilda kontakttolkar. Förslaget innebär att en försöksverksamhet startar i januari 2019. 

 • Platser kvar på flera YH-utbildningar inom bygg och teknik

  Yrkeshögskolan (YH) har blivit en populär utbildningsform tack vare att den leder till jobb. Till de populäraste utbildningarna finns det idag 5-8 sökande per utbildningsplats. Trots det hårda söktrycket är det platser kvar på höstens utbildningar till bland annat betongingenjör, produktionsledare och underhållstekniker.

 • Allvarlig kritik mot utbildningar till sommelier och barchef

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att rikta allvarlig kritik mot yrkeshögskoleutbildningarna som drivs av Restaurangakademien AB.

 • Allvarlig kritik mot två utbildningar till Kart- och mätningstekniker

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att rikta allvarlig kritik mot yrkeshögskoleutbildningarna som drivs av Yrkeshögskolan i Helsingborg.

 • Tre helt nya utbildningar och fler studerandeplatser till konst- och kulturutbildningar 2018

  Myndigheten för yrkeshögskolan har nu fattat beslut om stöd för konst- och kulturutbildningar som startar 2018.

 • Allvarlig kritik mot YH-utbildning till avancerad GIS-användare

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att rikta allvarlig kritik mot yrkeshögskoleutbildningen som drivs av Folkuniversitetet vid Uppsala universitet.

 • Tekniska Högskolan i Jönköping måste betala tillbaka 118 800 kronor

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att Tekniska Högskolan i Jönköping AB blir återbetalningsskyldiga med 118 800 kronor i statsbidrag.

 • Enköpings kommun måste betala tillbaka 125 000 kronor

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att Enköpings kommun blir återbetalningsskyldiga med 124 800 kronor i statsbidrag.

 • Kalmarsunds Gymnasieförbund måste betala tillbaka 132 000 kronor

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att Kalmarsunds Gymnasieförbund blir återbetalningsskyldiga med 131 625 kronor i statsbidrag.

 • 351 nya utbildningar inom yrkeshögskolan

  Idag presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan vilka nya utbildningar som kommer kompetensförsörja landet de närmaste åren. Samtidig redovisas de bästa resultaten någonsin - 91 procent av de studerande har jobb ett år efter examen.

 • Linköpingsutbildning får allvarlig kritik

  Myndigheten för yrkeshögskolan har i tillsynen av utbildningen till Servicetekniker inom energiproduktion ännu en gång identifierat brister och riktar därför allvarlig kritik mot utbildningsanordnaren Lernia.

 • Helsingborgs kommun måste betala tillbaka 208 000 kronor

  Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att kräva tillbaka 207 900 kronor i statsbidrag från en yrkeshögskoleutbildning som bedrivs av Helsingborgs kommun.

Sidan 1 av 8