Sju YH-utbildningar för dig som vill jobba med flyg

Yrkeshögskolans pilotutbildningar är populära och har närmare fem sökande per utbildningsplats.

Foto: Johner/Scandinav

Yrkeshögskolans (YH) pilotutbildningar är några av de populäraste med många sökanden per plats, men det finns även andra YH-utbildningar för dig som jobba med flyg.

Bredden inom YH är stor och det finns inriktningar för alla. För den som är intresserad av att jobba med flyg finns utbildningar inom bland annat transport, turism och teknik. Det kan handla om allt från att planera och sälja resor till att flyga helikopter eller reparera flygplan.

Yrkeshögskolan har varit framgångsrik därför att utbildningarna är skräddarsydda efter arbetslivets behov. Så många som 93 procent av de examinerade har jobb inom ett år efter utbildningen. Hälften av de studerande får jobb på sina LIA-platser, där LIA står för lärande i arbetslivet - den handledda praktikform som gäller inom YH.

- Den stora fördelen med YH-utbildningar är att de är skräddarsydda för arbetsmarknaden. Vi beviljar bara utbildningar där vi ser att det finns efterfrågan, förklarar omvärldsanalytiker Karin Åkerman på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Tidigare i år inleddes en historisk expansion av YH då 525 nya utbildningar och totalt 36 000 utbildningsplatser godkändes. Expansionen är den största sedan yrkeshögskolans införande 2009 och innebär att antalet årsplatser kommer öka med ca 45 procent till 2022.

YH-utbildningar för dig som vill jobba med flyg

Pilot (trafikflygare)

Helikopterpilot (trafikflygare helikopter)

Flygtekniker

Helikoptertekniker

Flyginstruktör

Drönaroperatör

Resekonsult

Mer information och fler yrkeshögskoleutbildningar finns på yrkeshogskolan.se
Kontaktperson: Johan Lindahl, pressansvarig, 070 - 95 33 373