Erika Svanberg, IT-samordnare

I april 2019 började Erika Svanberg sitt nya jobb på Myndigheten för yrkeshögskolans IT-enhet.

Vad gjorde du innan du började på myndigheten?
- Jag var konsult på ett företag med ungefär liknande arbetsuppgifter som jag har idag, men då jobbade jag mot en rad olika kunder.

Hur upptäckte du MYH?
- Jag ville flytta till Västerås och började leta jobb här. YH-utbildningar kände jag till, men jag visste inte att myndigheten låg här. Eftersom jag inte ville fortsätta jobba som konsult kändes det som ett bra steg att prova på att jobba statligt.

Vad var ditt första intryck av myndigheten?
- En varm och välkomnande stämning. Jag möttes av många glada ansikten och trevliga människor. Sen kan man nog säga att jag inte riktigt hade förstått hur bred verksamheten på myndigheten är. Det är en verksamhet full av specialister som är väldigt drivna och engagerade. 

Hur är det att jobba på myndigheten?
- Vi är en bra och bred grupp på IT-enheten. Det finns många olika kompetenser. Arbetsuppgifterna är varierade och det är kul att få vara med att hjälpa de andra verksamheterna att få de IT-lösningar de behöver.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
- Jag sitter mycket i möten där vi bland annat diskuterar samordning, problemlösning och teknikval. Det varvas med operativa praktiska uppgifter som t.ex. att utföra tester.  

Vad ska man vara bra på som IT-samordnare?
- Man ska vara nyfiken, gilla att träffa folk och ha många kontakter. Det är viktigt att vara intresserad av att förstå hur verksamheten fungerar men också ha ett intresse för systemutvecklingen och en kännedom om det tekniska. Det handlar även om att vara analytisk, att kunna sammanfoga behoven med det tekniska. Sen måste man vara ganska stresstålig.  

Vad är roligast på jobbet? 
- IT är en växande enhet på myndigheten. Behoven ökar och verksamheten utvecklas snabbt. Det innebär att vi fortfarande letar nya arbetsformer, har ett öppet klimat och en tydlig strävan att bli bättre. Jag tycker om att lära mig nya saker och det gör jag här. Dessutom är det stor variation på arbetsuppgifterna – vilket jag gillar.