Marcus Karlsson, utredare

Han har jobbat som utredare på Enheten för kvalitetsgranskning och utbildningsfrågor sedan september 2018 och uppskattar den stora variationen i arbetet.

Vad gjorde du innan du började på myndigheten?
- Jag har jobbade på Arbetsförmedlingen med nyanlända och personer i behov av rehabilitering, först i Göteborg och sen Västerås. Före det läste jag statsvetenskap och nationalekonomi på Högskolan Väst i Trollhättan.

Hur hittade du till myndigheten?
- Jag trivdes med att jobba statligt men ville byta jobb. När jag såg en annons för ett jobb på Myndigheten för yrkeshögskolan sökte jag direkt. Det var inte så att jag visste särskilt mycket om utbildningsformen men jag hade vänner som läst YH-utbildningar och jag tyckte det lät intressant.

Vad var ditt första intryck av myndigheten?
- Det allra första jag tänkte var att det var bra lokaler och arbetsmiljö. Det är lugnt och tyst. Sen måste jag säga att jag imponerats av bredden och kompetensen på myndigheten. Vi jobbar med flera utbildningsformer och många system. Det finns också en stark vilja att alltid utveckla och förbättra verksamheten.

Hur är det att jobba på myndigheten?
- Tack vare att det är en relativt liten myndigheten har man ganska stor möjlighet att vara med och påverka verksamheten, men det betyder också att man måste vara beredd att ta ett stort ansvar. Samtidigt tycker jag att vi har goda förutsättningar att göra ett bra arbete.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
- Det är en stor variation. Ibland sitter jag och skriver rapporter eller handlägger ärenden och andra dagar är jag ute hos utbildningsanordnare på granskning. Ibland har jag även interna utredningsuppdrag. Jag är glad över variationen och gillar att jag kan strukturera min dag på det sätt som passar mig bäst.  

Vad ska man vara bra på som utredare?
- Det är viktigt att vara strukturerad för att hinna med och kunna prioritera. Man behöver vara nyfiken och intresserad. Det måste finnas kreativitet och driv. Dessutom är det viktigt att man är bra på att samarbeta.  

Vad är roligast på jobbet?
- För mig är det viktigaste att det är bra stämning och att jag trivs med de jag jobbar med och det gör jag verkligen här. Jag fick ett fantastiskt mottagande som ny. Alla hejade och presenterade sig och man fick snabbt bra inblick i vad alla jobbar med och hur det funkar på myndigheten. Sen har jag ett stort intresse för frågor som rör kompetensförsörjning och gillar verkligen att få jobba med det.