Vägledning
Här finns stöd för dig som arbetar med studie- och yrkesvägledning och för dig som ska göra ett yrkesval.
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen
Elever behöver få tillgång till studie- och yrkesvägledning av sådan kvalitet att de på olika sätt kan hantera övergångar och växlingar i livet. Fem inspirerande exempel från olika verksamheter visar hur en varierad vägledning kan bredda elevernas kunskaper om sig själva och om yrkes- och utbildningsalternativ. Ett av exemplen handlar om validering.
Identifiering av generella och överförbara kompetenser
I detta material från Skolverket presenteras hur EU:s åtta nyckelkompetenser kan användas vid identifiering av generella och överförbara kompetenser. Materialet riktar sig främst till dig som arbetar med studie- och yrkesvägledning inom vuxenutbildningen.
Yrkeskompassen
Yrkeskompassen är Arbetsförmedlingens vägledningstjänst som visar framtidsutsikter för de cirka 200 största och vanligaste yrkena på arbetsmarknaden. Yrkeskompassen innehåller en prognos för yrket på ett års sikt samt yrkesbeskrivningar och utbildningsinformation. Yrkeskompassen vänder sig främst till dig som behöver stöd i ditt yrkesval eller som arbetar med vägledning.
Yrken A-Ö
Vill du veta mer om ett yrke? Använd Arbetsförmedlingens tjänst Yrken A-Ö. Via olika yrkesområden kan du söka upp det yrke du vill veta mer om och se filmer och intervjuer med personer inom yrket.
Yrkesguiden – Vilken karriärväg väljer du?
I Arbetsförmedlingens yrkesguide får du fakta och utbildningstips om drygt 300 yrken. Yrkesguiden innehåller beskrivningar av yrket.
Karriärvägledning på egen hand
Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb.
Hitta dina dolda kompetenser
Få koll på dolda- eller generella kompetenser som du kanske inte tänkt på kan vara värdefulla i flera olika sammanhang och yrken.