Validering inom utbildning
Myndigheten ska främja användningen och utvecklingen av validering inom de utbildningar som myndigheten ansvarar för. I dagsläget innebär det utbildningar inom yrkeshögskolan och kontakttolkutbildningar.
Studera på yrkeshögskola
Yrkeshögskolan ska vara öppen för alla som har förutsättning att tillgodogöra sig utbildningen.
Det innebär att du kan bedömas vara behörig till en utbildning även om du saknar betyg från gymnasiet. Skolan du vill studera på ska kunna göra en bedömning av din reella kompetens, alltså bedöma de kunskaper och kompetenser du skaffat dig på annat vis än genom en formell gymnasieutbildning. Skolan kan då till exempel genomföra olika tester för att se om dina kunskaper motsvarar gymnasiekurserna. Ett test kan även omfatta andra kunskaper nödvändiga för att klara av utbildningen.
Bedömning av reell kompetens kan se olika ut på olika skolor. En metod är validering. Validering följer en väl definierad process med kompetenskartläggning och kompetensbedömning där stegen i processen dokumenteras.
Ansökan till en utbildning görs alltid direkt hos skolan. Om du saknar formellt gymnasiebetyg så ange för tydlighetens skull att du vill ha din reella kompetens bedömd motsvarande behörighetskraven. Du hittar alla utbildningar och kontaktuppgifter på yrkeshogskolan.se.
Förbered dig
Om skolan använder sig av validering för bedömning av reell kompetens kan du förbereda dig genom att fylla i en blankett, samma blankett ska också kunna erbjudas av skolan.
Blanketten heter Formulär för kompetenskartläggning och fokuserar på allt du lärt dig, inte bara formell utbildning. Samma blankett kan användas som underlag för att söka in till flera utbildningar av samma typ.
Du kan behöva lämna in fler uppgifter förutom blanketten i samband med en ansökan. Vänd dig till skolan för att ta reda på vad som krävs.
Ta del av blanketten på sidan stödmaterial
Läs bara det du behöver
En validering kan även användas för att korta ner din utbildning, så att du inte behöver läsa de kurser du redan kan.
Regler för ansökan och antagning
Det kan finnas flera vägar till att bli antagen till en utbildning inom yrkeshögskolan. Men bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet handlar främst om den fjärde punkten i förordningen om tillträde till yrkeshögskolan (3 kap. 1§ 4p): behörig är den som genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Validering kan vara ett alternativ till formella meriter även om utbildningen har krav på särskilda förkunskaper.
Läs mer om ansökan och antagning
Läs till kontakttolk
Du som arbetar som kontakttolk men saknar formell grundutbildning kan ansöka om validering. Det innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda i relation till grundutbildningen till kontakttolk. Observera att utbildning till kontakttolk inte är yrkeshögskola.
Läs mer på blitolk.se.
Vägledare och utbildningsanordnare
Om du arbetar med vägledning eller företräder en skola och vill veta mer om tillträde och validering inom yrkeshögskolan finns mer information på sidan reel kompetens.