Vart ska jag vända mig?
Beroende på vem du är och vad du har för behov inom validering kan du behöva vända dig till olika myndigheter – här finns en sammanställning som hjälper dig att hitta rätt myndighet.
Jag vill studera
Gymnasiet eller komvux
Har du kunskaper och erfarenheter men saknar intyg för att söka till en utbildning? Vill du anpassa nivån eller kanske förkorta tiden så att du inte behöver läsa det du redan kan? Kontakta i första hand din kommun och be att få göra en validering. Läs mer om validering inom skola och vuxenutbildning hos Skolverket.
Högskola/universitet
Har du kunskaper och kompetenser från arbetslivet eller annan verksamhet som du vill använda för att komma in på en högskoleutbildning?
Läs mer om antagning via reell kompetens hos studera.nu.
Har du oavslutade studier som du vill tillgodoräkna dig på ett högskoleprogram? Vänd dig till det lärosäte du vill studera på och begär att få din reella kompetens bedömd. Adresser till universitet och högskolor hittar du på studera.nu.
Har du yrkeskunskaper du vill använda för att komma in på yrkeslärarutbildningen? Kontakta lärosätet du vill studera vid. Mer information om vilka utbildningar som ges var hittar du hos studera.nu.
Yrkeshögskola
Har du kunskaper och kompetenser som du vill använda för att bli behörig till yrkeshögskola, eller vill du tillgodoräkna dig tidigare studier för att förkorta en utbildning? Hitta utbildning och kontakta utbildningsanordnaren hos yrkeshogskolan.se.
Jag vill arbeta
Se vilka branschaktörer som hjälper till med prov vid en validering på vår sida om branschmodellerna.
Är du arbetssökande, saknar intyg och vill ha hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda? Kontakta i första hand din arbetsförmedlare. Hos arbetsförmedlingen kan du läsa mer om vilka yrkesbedömningar som går att få. På deras hemsida kan du också läsa mer om samt se en film om validering.
Har du en utländsk utbildning som behöver kompletteras för att arbeta i Sverige? Gå in på studera.nu och skriv på sökfältet mitt på sidan i Hitta och jämför utbildning: ”kompletterande utbildning utländsk examen”, så finner du alla kompletterande utbildningar som finns per examen.
Har du en utländsk utbildning som du saknar betyg eller intyg ifrån? Hos uhr.se kan du läsa mer om bedömning av utländsk utbildning.
Har du en utländsk lärarutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Hos uhr.se kan du läsa mer om hur du gör för att arbeta som lärare hos uhr.se.
Har du en utländsk utbildning och vill arbeta inom ett reglerat yrke i Sverige? Hos uhr.se kan du läsa mer om legitimationsyrke inom till exempel sjukvård.
Jag är vägledare eller arbetar med bedömning av reell kompetens/validering
Skola inom kommunen
Arbetar du med vägledning, kartläggning eller validering men saknar verktyg? På skolverket.se finns stödmaterial för hela valideringsprocessen.
Högskolestudier
Vill du hjälpa personer att synliggöra sin reella kompetens? Läs mer om reell kompetens på UHR:s vägledarsidor.
Om du har yrkeskunskaper och vill arbeta med att validera yrkeskunskap för blivande yrkeslärare – kontakta ansvarig handläggare på UHR via e-post yrk@uhr.se.
Yrkeshögskola
Vill du veta mer om tillträde och tillgodoräknande inom yrkeshögskolan genom validering? Mer information för skolor finns på sidan validering och reell kompetens.
Arbetssökande
Är du eller vill du bli leverantör av valideringstjänster till Arbetsförmedlingen? Läs mer om vad som gäller för validering genom Arbetsförmedlingen.
Vill du lära dig mer om validering
Du kan även gå kursen Validering i praktiken som under hösten 2021 ges på Linköpings universitet och vid Linnéuniversitet, på uppdrag av Skolverket. Kursen planeras att starta på nytt hösten 2022.
Kursen tar upp valideringsprocessens olika delar och är relevant för personer som arbetar med validering i olika sammanhang.
Jag företräder en skola
Är du skolhuvudman inom kommunen? Hos skolverket.se finns riktlinjer till stöd för kommunernas arbete med validering.
På skolverkets hemsida finns även ett formulär för kompetenskartläggning inom komvux på grundläggande nivå, inom komvux på gymnasial nivå, i särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå, i särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå samt inom svenska för invandrare (sfi).
Jag är arbetsgivare eller företräder en bransch
Är du arbetsgivare och vill anställa en person med utländsk utbildning? Läs om utlåtande från UHR av utländsk utbildning.
Är du arbetsgivare och vill kartlägga företagets kompetenser? Läs mer om hur kompetensprofiler kan matchas mot företagets mål och kompetensbehov på verksamt.se.
På verksamt.se kan du som arbetsgivare även lära dig mer om hur validering kan bidra till företagets strategiska kompetensförsörjning.
Företräder du en bransch och vill veta mer om validering av yrkeskompetens? Läs om hur en individ kan göras anställningsbar på sidan branschvalidering.
Jag har utländsk utbildning eller arbetar som kontakttolk
Har du en avslutad utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial utbildning eller akademisk utbildning som du vill få bedömd enligt svenska mått?
Läs mer om bedömning av utländsk utbildning på uhr.se.
Har du en avslutad utländsk eftergymnasial utbildning eller akademisk utbildning, men saknar dokumentation över den? Då kan du ansöka om att få en beskrivning av din utbildning istället för ett utlåtande. Beskrivningen kan i nästa steg användas som underlag för en validering inom högskolan. En nationell struktur för detta är tänkt att finnas på plats fullt ut år 2021. För frågor om projektet, vänd dig till ub@uhr.se.
Arbetar du som kontakttolk men saknar utbildning och vill få din kompetens validerad? Sök på blitolk.nu och kontakta en skola.