Prioriteringar
Här presenteras prioriteringar för ansökningsomgången för kurser (YH-utbildningar upp till 99 poäng) 2023.
Bedömningskriterier
Myndigheten bedömer om en utbildning kan ingå i yrkeshögskolan enligt lag och förordning. Om det inte finns tillräckligt med medel att fördela för de ansökningar som uppfyller kraven behöver en prioritering göras. Av 5 kap. 5 § YHF framgår att myndigheten vid sin fördelning av statsbidrag eller särskilda medel särskilt ska ta hänsyn till i vilken grad en utbildning i kvalitativt och kvantitativt hänseende svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft, finansieras av arbetslivet och har en utifrån arbetslivets behov lämplig regional eller nationell placering. Myndigheten ska vid bedömningen även beakta resultat från genomförd tillsyn, kvalitetsgranskning och uppföljning.
Bedömningskriterierna för samtliga YH-utbildningar hittar du på sidan Så bedöms ansökan.
Ansökningar som kommer att prioriteras
Ansökan för kurser inom yrkeshögskolan utgår som förra året från de globala målen i Agenda 2030 för hållbar utveckling. Syftet med att rikta kurserna mot Agenda 2030 är bland annat att bidra till kompetensförsörjning för en grön omställning.
De statliga myndigheterna har en betydelsefull roll för att nå målen i agendan. Genom att låta målen vara en grund för prioritering för kurser bidrar MYH till den måluppfyllelsen.
De lägesbilder av Sveriges genomförande av Agenda 2030 som SCB tagit fram visar att flera utmaningar kvarstår. I denna ansökan prioriterar myndigheten ansökningar till kurser som fokuserar på ett eller flera av följande tio mål:
Mål 3: God hälsa och välbefinnande
Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
Mål 7: Hållbar energi för alla
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 14: Hav och marina resurser
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Ansökningar som tydligt visar hur den studerande efter genomgången kurs bidrar till att branschen eller yrkesområdet uppfyller Agenda 2030 prioriteras. Motivera utifrån ett eller flera av de utpekade målen ovan.
Läs mer om de globala målen Agenda 2030 på regeringens webbplats.
Ansökningar som inte kommer att prioriteras
Erfarenheter och slutsatser från tidigare ansökningstillfällen gör att myndigheten också vill lyfta fram vilka ansökningar som inte kommer att prioriteras. Detta för att öka transparensen och för att tydliggöra om det finns andra utbildningsvägar som i stället kan vara lämpliga för olika målgrupper och ändamål i den portfölj som finns inom yrkeshögskolan.
Ansökningar som enbart har gymnasiala särskilda förkunskapskrav
Kurser är en möjlighet för yrkesverksamma att tillägna sig nya kunskaper för att kunna utvecklas i sin yrkesroll eller för att byta bransch. Därför bör utbildningarna utgå från detta i behörighetskraven. Ansökningar till utbildningar med enbart gymnasiala särskilda förkunskapskrav, som primärt ges inom de längre YH-utbildningarna, kommer inte att prioriteras.
Ansökningar som innehåller LIA
Myndigheten kommer inte att prioritera ansökningar som innehåller LIA. Anledningen är att vi utgår från att de studerande redan har en yrkeserfarenhet och att utbildningen därmed inte behöver ta upp tid för att de studerande ska öva sig i sitt yrke. Observera – detta är inte att förväxla med praktiska kurser och praktiskt lärande i utbildningen.
Ansökningar som leder till yrkesroller
Syftet med kurser är att individen ska kunna utveckla sig inom sin befintliga yrkesroll, för att kunna behålla sitt arbete eller för att kunna byta bransch. Ansökningar som leder till kompetenser inom yrkesroller som primärt ges inom de längre YH-utbildningarna eller genom YH-flex kommer inte att prioriteras.
Ansökningar som avser allmänna chefs- och ledarutbildningar
Myndigheten ser vidare att kurser primärt inte är ett verktyg för branscher att utveckla sina chefer och ledare. För denna typ av kurser hänvisas till uppdragsutbildning, som kan beställas direkt av utbildningsanordnarna. Undantag kan vara om det behövs specifika kurser för den yrkesroll som de syftar till att utveckla.
En eller flera kurser som syftar till teoretisk kunskap om Agenda 2030
Myndigheten kommer inte att prioritera ansökningar som innehåller en eller flera kurser vars innehåll syftar till att ge teoretisk kunskap om Agenda 2030.