Prioriteringar ansökningsomgång 2022
Här presenteras prioriteringar för ansökningsomgången för program (YH-utbildningar från 100 poäng) 2022.
I år är myndighetens mål generellt att bibehålla volymerna inom yrkeshögskolans program. En del stora inriktningar har redan många beviljade platser i systemet, medan andra behöver fyllas på i lite större utsträckning för att bibehålla nivån. Utflödet kan komma att öka eller minska något över tid för enskilda utbildningsinriktningar. Samtidigt behöver det skapas utrymme för att bevilja eventuella nya och innovativa utbildningar som kan behövas för att utveckla utbudet där utflödet av platser inte är så väl utbyggt, och/eller där det råder särskild brist på kompetens.
Viktiga områden
Myndigheten vill uppmärksamma följande viktiga områden som påverkar utvecklingen och kompetensförsörjningen
För att klara omställningen till ett mer ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart samhälle krävs kompetens inom många olika områden. Behoven av kompetens förändras och drivs på av högt uppsatta klimatmål, gröna investeringar och elektrifieringen. Det krävs exempelvis mycket teknisk kompetens för att ställa om industrin för att producera nya material och produkter med fokus på återvinning och återbruk. Även kompetens inom energiförsörjning och energieffektivisering bedöms öka för att klara energiomställningen.
Ett hållbart samhälle behöver också hållbara transporter och förbättrad infrastruktur. Det finns ett särskilt fokus på underhåll och ombyggnad av järnväg, vilket är ett område där kompetensbehoven är stora. En del av den kompetens som krävs för en utbyggd infrastruktur behövs också i samband med elnätens utbyggnad.
Vidare har coronapandemin även påskyndat strukturomvandlingen på arbetsmarknaden och utvecklingen inom både branscher och yrken drivs till stor del av digitalisering och automatisering, vilket ställer nya, större och förändrade krav på kompetens. Det behövs ökad kompetens inom programmering, dataanalys och datavetenskap samt användarupplevelse inom flera olika branscher. Vidare är kompetens inom IT- och cybersäkerhet en förutsättning för att samhället ska klara den digitala omställningen.
Före pandemin rådde det kompetensbrist inom flera yrken och yrkesområden och även om återhämtningen i ekonomin har påbörjats råder det fortfarande brist på kompetens inom de branscher som drabbats hårdast, det vill säga tjänstesektorn, hotell och restaurangverksamhet, transport och handel, men även på en bredare front. Pandemin har även belyst vikten av att det finns ändamålsenlig kompetens inom vård och omsorg, för att brukare och patienter ska ha tillgång till en likvärdig och säker vård. Krisen och läget i omvärlden har även satt ljuset på behovet av en hållbar livsmedelsförsörjning och inhemsk livsmedelsproduktion för att samhället ska klara de påfrestningar det kan ställas inför.
Färre outnyttjade platser och ökad examensgrad
Myndigheten har, via regeringens regleringsbrev, i uppdrag att minska andelen outnyttjade platser inom yrkeshögskolan. Det är därför viktigt att inte ansöka om fler platser än man uppskattar att man kan fylla.
I regleringsbrevet framgår också att myndigheten ska vidta åtgärder för att öka andelen examinerade inom de utbildningar som har en lägre examensgrad än genomsnittet.
Utbildningsort/distans och arbetslivets medverkan
I de fall utbildningen avser att bedrivas på flera orter är det även viktigt att motivera utbildningens lokalisering på alla dessa orter utifrån regional efterfrågan och regionalt arbetsliv, samt att referenspersonerna återspeglar den regionala kopplingen.
För en bunden utbildning bör därför referenspersonerna finnas i geografisk närhet till studieorten medan vid distansutbildningar bör referenspersonerna ha en större geografisk spridning över landet. Detta gäller även LIA-platser som referenspersonerna anger.
För utbildningar som till stor del leder till eget företagande ska tydliga möjligheter till etablering och efterfrågan på de produkter och tjänster som företagandet syftar till beskrivas. För distansutbildningar bedöms främst den nationella efterfrågan eftersom de är tänkta att tillgodose efterfrågan i ett större område.
Utbildningsvolymernas utveckling över tid
Det mått som används för att se hur volymerna utvecklas över tid är platser med slutår per utbildningsinriktning. En viktig aspekt i detta arbete är den regionala efterfrågan och fördelning av pågående och beviljade utbildningar. Du hittar redovisning av platser per utbildningsinriktning per slutår samt utbildningsomgångar per utbildningsinriktning, län, FA-region, kommun och slutår på sidan Utbildningar och platser.
Utbildningar som beviljas i årets ansökansomgång kan ha första start tidigast andra halvan av 2023 och avslutas under 2024 och framåt, beroende på utbildningarnas längd. Det innebär att de nya besluten i ansökansomgång 2022 kan öka på utflödet av platser med avslut från 2024 och framåt.