Engagera dig i YH för kompetensförsörjning av din bransch
– Om inte vi i arbetslivet engagerade oss i yrkeshögskolan skulle vi ha ännu mer brist på personal än vi har idag, säger Åke Östman. Han har jobbat så länge inom ambulanssjukvård att han var med innan det fanns några avancerade utbildningar inom området.
Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, AISAB, är ett av region Stockholms bolag och sysselsätter mer än tusen medarbetare inom flera vårdyrken. Bolagets vd Åke Östman är engagerad i ledningsgruppen för ambulanssjukvårdarprogrammet som ges som yrkeshögskoleutbildning hos Medlearn.
– Ambulansvård, eller prehospital vård som vi ofta säger för att betona att det är ett brett område, har utvecklats mycket. Från början fanns det bara väldigt korta påbyggnadsutbildningar för undersköterskor. När jag själv utbildades var det en sjuveckorskurs där man till exempel förväntades kunna förlösa barn akut efter att ha varit två dagar på förlossningen. Jag har varit med och drivit på för att det ska finnas längre och mer avancerade utbildningar, säger han.
Behov av arbetskraft
Utbildningar får bara ingå i yrkeshögskolan om de svarar mot ett behov av arbetskraft på arbetsmarknaden. Arbetslivet ska ingå i ledningsgruppen för varje utbildning för att säkerställa att det är rätt kompetens som lärs ut, och för att de studerande ska vara anställningsbara direkt efter fullföljd utbildning.
Ledningsgruppen som Åke Östman ingår i hos Medlearn beskrivs som välfungerande av både honom själv och skolan.
– Vi är överens om att det beror på flera faktorer. En grundläggande faktor är att vi prioriterar mötena i ledningsgruppen och har engagerade diskussioner. Kompetensfrågan är så viktig för oss och det är ett väldigt nära samarbete mellan branschen och utbildningen. Vi som representerar arbetslivet är med och planerar utbildningen, ibland går vi ner på detaljnivå i kursplanerna, säger Åke. Han tillägger:
– Det är en styrka att alla i ledningsgruppen kan vården. Det gör att vi också kan engagera oss när det gäller vilka intagningskriterier som ska gälla för utbildningen.
Praktik för jobb
YH-utbildningen till ambulanssjukvårdare är 40 veckor lång och innehåller LIA, lärande i arbete, som är yrkeshögskolans praktikform. AISAB och övriga i ledningsgruppen tar emot studerande på LIA. De flesta studerande erbjuds sedan anställning hos ledningsgruppens bolag efter fullföljd utbildning.
– När vi tar emot för LIA är vi med och kompetensförsörjer oss själva och vår bransch, konstaterar Åke.
Utbildade ambulansvårdare är fortfarande ett bristyrke vilket leder till att vakanser fylls med exempelvis sjuksköterskor istället.
– Men då drar man kompetenser från övrig vård, så det är ingen bra lösning i längden.
Åke berättar att många trivs inom ambulansvården och stannar länge.
– Det är ett självständigt yrke som upplevs som intressant av många, även om det kan vara bitvis både psykiskt och fysiskt påfrestande. Men många medarbetare ska gå i pension de närmaste åren samtidigt som de yngre är i familjebildande ålder och tar ut föräldraledighet. Vi har cirka 200 fordon som utför 320 000 uppdrag per år, dygnet runt. Så vi kommer att behöva alla som utbildas i yrket och fler därtill.