Automationsingenjörerna provade det riktiga jobbet på LIA
Publicerad 16 december 2024
De flesta som läser inom yrkeshögskolan får jobb, och över hälften av dem får det där de gjort LIA (yrkeshögskolans praktikform). Några av dem finns hos automationsföretagen i 3Button Group i Jönköping som programmerar och monterar avancerade industrirobotar.
– När man gör LIA får man komma in på ett företag och lära sig, men också visa vad man går för och vem man är, säger Tobias Janeblad.
Tobias Janeblad hade jobbat ett dussin år i olika roller inom industrin när hans mamma peppade honom att söka till yrkeshögskolan. Själv var han tveksam, men skickade ändå in ansökan. ”Det valet har jag inte ångrat”, säger han ett antal år senare.
Foto: Maja Geffen/MYHTobias är numera PLC-programmerare på heltid inom 3Button Group. Kollegan och gamla studiekompisen Daniel Johansson leder en arbetsgrupp som servicechef. De pluggade till automationsingenjörer på yrkeshögskolan med examensår 2018.
Under utbildningen fick Daniel en ny syn på framtida yrkesinriktning tack vare LIA-perioderna. LIA står för lärande i arbete och är yrkeshögskolans praktikform.
– Jag hade tänkt bli Sveriges bästa programmerare för robotar. Men min målbild förändrades helt efter att jag hade varit ute på LIA. Då insåg jag att jag hellre ville jobba mer med människor och med projektledning, säger Daniel.
”Man förstår hur många yrkesinriktningar det finns i branschen när man får se jobbet ute i verkligheten”, säger tidigare YH-studerande Daniel Johansson som numera är servicechef.
Foto: Maja Geffen/MYHOlika riktning efter LIA
Daniel och Tobias är överens om att LIA gjorde stor skillnad jämfört med om de skulle ha gått en utbildning där ingen motsvarande praktik ingick.
– Redan under första LIA-dagen insåg man hur lite man faktiskt visste, det var inte som i skolan där allting är specat tydligt åt dig och ska göras i en viss ordning. Du kommer inte att vara bäst när du är ny, konstaterar Tobias.
Se verkligheten
En som kan instämma i det påståendet är Oliver Sagefors som är ute på LIA hos Daniels och Tobias arbetsgivare 3Button Group. Han har flyttat från Stockholm för att plugga på yrkeshögskolan i Jönköping. Intresset för automation väcktes när han jobbade med formsprutning på en industri.
– Jag har ju erfarenhet från industrin och det kanske bidrar till att jag är en av dem som har det lättare i klassen. Men när jag kom hit till arbetsplatsen på LIA kände jag ändå ”f-n vad lite jag kan”. För det är många saker de inte kan lära ut i skolan.
– Det finns jättemycket mer grejer på en riktig arbetsplats. De har sin egen standard, sin egen programmering och sitt sätt att dra kablar.
Göra om och göra rätt
Att vara på LIA ska innebära att man får prova riktiga arbetsuppgifter med hjälp av handledare på arbetsplatsen. Så har det varit för Oliver på ett väldigt konkret sätt.
– Här får man vara med och jobba på deras projekt, det de faktiskt gör. Och det är miljonmaskiner som vi säljer till kunder. Därför har de lite förväntningar på arbetsinsatsen här. En del jobb har jag fått göra om några gånger, till exempel har jag fått lära mig att dra kablar snyggare så att det ska hålla en sådan kvalitet som krävs av kunderna. Det kan vara lite frustrerande i stunden, men det är bara så man lär sig!
” Jag är inte så mycket för att enbart sitta och plugga. Det är mer naturligt för mig att jobba både teoretiskt och praktiskt. Det är jätteskönt med YH, man förstår verkligen vad man lär sig”, säger Oliver Sagefors.
Foto: Maja Geffen/MYH