Batteritillverkning och livsmedelsproduktion ger upphov till nya YH-utbildningar
Publicerad 8 februari 2024
Nyligen beviljades 477 ansökningar om att bedriva program inom yrkeshögskolan. Bland de nya utbildningarna finns tio helt nya utbildningar som aldrig tidigare erbjudits som YH-utbildning. Det handlar bland annat om utbildningar kopplade till batteritillverkning och industriell livsmedelsproduktion.
Karin Åkerman, analytiker på MYH.
Foto: MYH/Maja GeffenYrkeshögskolans utbildningsbud följer behoven på arbetsmarknaden. Varje år tar Myndigheten för yrkeshögskolan in cirka 1200 ansökningar om att få bedriva program inom yrkeshögskolan. Ansökningarna bedöms utifrån en rad parametrar och i januari varje år ger myndigheten besked om hur det kommande utbildningsutbudet ser ut.
Trenderna på arbetsmarknaden och den rådande konjunkturen påverkar vilka utbildningar som får fler eller färre platser. Just nu präglas utbudet tydligt av nyindustrialiseringen, digitaliseringen och den gröna omställningen.
– Kompetensbehovet i samhället förändras av de stora trenderna. För att kunna erbjuda arbetslivet rätt kompetens anpassar yrkeshögskolan därför kontinuerligt utbudet av utbildningar därefter, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Karin Åkerman.
Batteritillverkning
En av de branscher som växer snabbt i Sverige är batteritillverkningsbranschen. Ny teknik och nya industrier innebär också att det behövs nya utbildningar som motsvarar det kompetensbehov som vuxit fram i takt med att batteritillverkningen byggts ut i Sverige.
– Batteriindustrin rekryterar idag människor från hela världen och kompetensbehovet blir både större och bredare. Yrkeshögskolan kommer från och med i år att erbjuda två nya batteritekniska utbildningar inom ett område där företagen idag har mycket svårt att rekrytera medarbetare, säger Karin Åkerman.
YH-utbildningen Konstruktör batteritekniska system leder till arbete med konstruktion i 3D-CAD av batterielektriska system inom bland annat fordonsindustrin.
Kvalitetstekniker inom batteritillverkning är en YH-utbildning som leder till arbete med datainsamling, mätningar, analys och ständiga förbättringar samt att kvalitetssäkra och kalibrera produktions- och mätutrustning i en modern produktion. Bägge utbildningarna kommer att bedrivas av Göteborgs tekniska college (GTC).
Skellefteå kommun driver sedan tidigare YH-utbildningen Tekniker hållbar batteritillverkning och Teknikhögskolan har en liknande utbildning som heter Batteritekniker.
Utbildning ska stärka livsmedelsstrategi
Ett annat område som fått nya utbildningar är livsmedelsbranschen. Sverige har sedan 2017 en nationell livsmedelsstrategi som tar sikte mot 2030. Övergripande mål är att livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta miljömål ska nås.
– En ökad och hållbar produktion av mat kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Ett hinder på vägen är kompetensbristen i branschen. Yrkeshögskolans nya utbildningar på området kan förhoppningsvis locka fler in i livsmedelsbranschen och på sikt göra det enklare för företagen att rekrytera, säger Karin Åkerman.
YH-utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, som bedrivs av Folkuniversitetet, leder till arbete inom produktion av mat från hav, sjöar och floder utifrån ett hållbart och cirkulärt perspektiv. Sektorn innefattar flera områden som odling, förädling och fiskerihantering.
Köttförädlare är en ny utbildning som handlar om praktisk framställan av köttprodukter från slakt och transport till produktutveckling och paketering. Utbildningen bedrivs av YH-akademin.
Andra nya utbildningar:
- Medicintekniker
- Live-ljudtekniker
- Besiktningsman/besiktigare, bygg och fastighet
- Traditionellt grafiskt hantverk
- QHSE-manager
- Stråtaktäckare
Alla yrkeshögskolans utbildningar finns på yrkeshogskolan.se.