Det nya omställningsstudiestödet kan få fler att söka till yrkeshögskolan
Publicerad 18 oktober 2022
Intresset för det nya omställningsstudiestödet har, enligt rapporter från CSN, varit mycket stort. Yrkeshögskoleförbundets ordförande Pia Olsson tror att det nya stödet kan leda till att fler studerande kommer att söka sig till yrkeshögskolan och menar att anordnarna redan börjat anpassa sig efter de nya förhållandena.
Sedan den 1 oktober går det att söka Sveriges nya omställningsstudiestöd. Stödet riktar sig till personer mitt i livet som vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig och gör det möjligt att få 80 procent av lönen i bidrag upp till ett tak och även möjlighet att låna pengar.
– Reformen skapar nya och goda möjligheter för individer som är i behov av omställning. Yrkeshögskolan är redan idag bra på att fånga upp den här målgruppen och vi jobbar på att ytterligare förtydliga vad yrkeshögskolan har att erbjuda, säger Myndigheten för yrkeshögskolans kommunikationschef Jenny Sörby.
Även Yrkeshögskoleförbundet är positiva till det nya stödet.
– Jag är övertygad om att det nya stödet bidrar till att det blir fler sökande till yrkeshögskolan, men jag skulle också vilja se att omställningsorganisationerna bidrar aktivt till att uppmuntra individerna att söka till utbildningar som efterfrågas av arbetslivet, säger Pia Olsson.
Omställning för yrkeshögskolan
Det nya omställningsstudiestödet minskar de ekonomiska trösklarna och antas få fler individer som är etablerade på arbetsmarknaden att söka sig till utbildningsväsendet. Yrkeshögskolans kurser och korta utbildningar är skräddarsydda utifrån behoven på arbetsmarknaden och passar därför väldigt ihop med det nya stödet.
Pia Olsson menar ändå att yrkeshögskolan kommer att behöva anpassa sig en del efter det nya omställningsstudiestödet.
– Yrkeshögskolan är som vanligt snabbfotad och flexibel. Trots att vi inte riktigt vet hur den nya reformen kommer att påverka utbildningsformen på sikt har många anordnare redan anpassat sina ansökningar. Nu återstår det bara att se hur många studerande det blir och vad de vill studera, säger Pia Olsson.