Elektronikföretaget rekryterade personal genom ny utbildningsform
Publicerad 4 juli 2025
– Plötsligt kom den här möjligheten med nationell yrkesutbildning och det blev en jättebra lösning för oss, säger Sophie Kollberg på elektronikföretaget Norautron i Vänersborg.
Sophie Kollberg arbetade som provare i produktionen på ett annat företag när hon fick möjlighet att vara med och starta Norautron. Företaget har 85 anställda plus 10-15 inne via bemanningsföretag beroende på orderingången.
Foto: Maja Geffen/MYHHon har nu anställt studerande som varit inne på praktik under våren.
Sophie Kollberg har jobbat länge i branschen och var med och startade Norautron för trettio år sedan. Hon är HR-specialist och utbildningsansvarig och konstaterar att det saknats utbildningar som lett till montörsyrkena inom elektronik.
– När vi har anställt tidigare så har vi bara gått på social kompetens och varit inriktade på att folk får lära när de kommer in här. Samtidigt svänger beläggningen hos oss och plötsligt kan vi få jättemycket att göra. Då blir det många helt nya som ska in och som vi måste ta hand om och lära upp från grunden.
Gick snabbt
Sophie Kollberg hade precis tagit kontakt med den lokala vuxenutbildningen för att höra om det skulle gå att starta ett samarbete kring en utbildning inom elektronik, när den nya utbildningsformen nationell yrkesutbildning startades av Myndigheten för yrkeshögskolan. NY bygger på yrkeshögskolans koncept: korta och praktiska utbildningar som leder till jobb inom bristyrken. Men där yrkeshögskolan är eftergymnasial är NY på motsvarande gymnasial nivå (SeQF 4-nivå).
– När denna möjlighet kom hoppade vi företag och utbildningsanordnaren rätt in i det på något vis. Allt gick väldigt fort. Utbildningen till elektroniktekniker började i fjol och nu är de första studerande examinerade, säger Sophie. Hon fortsätter:
– Nivån på utbildningen är väldigt bra för oss. Just det här att den ger yrkeskompetens på gymnasienivå gör att man får en stor bredd av intresserade sökande och når människor med arbetslivserfarenhet. Här handlar det inte bara om utbildningens innehåll utan också om att locka till sig människor som är intresserade av att jobba i vår bransch.
Arbetslivet leder
Utbildningarna inom både yrkeshögskola och NY styrs av ledningsgrupper där arbetslivet är i majoritet. Sophie har haft rollen som ordförande för ledningsgruppen.
– När man medverkar i ledningsgrupp har man möjlighet att påverka vad de studerande ska lära sig. Nu inför nästa utbildningsstart kommer vi att vara med och se över de olika momenten som ska ingå i utbildningen, och förfina dem ännu mer med lärdomar från den första utbildningsomgången.
Praktik som gett jobb
Inom NY liksom inom yrkeshögskolan görs ett antal veckor av utbildningen som praktik på arbetsplatser inom branschen. Praktikformen kallas LIA, lärande i arbete.
– LIA:n skapar en möjlighet för oss att börja lära upp eventuella framtida kollegor på lite av det specifika som vi jobbar med. Men det är också ett tillfälle för både arbetsgivaren och den studerande att se om vi kommer att trivas ihop.
Norautron tog emot på LIA och det har burit frukt.
– Vi har anställt två av de studerande direkt hos oss och kommer att ha ytterligare fyra inne genom ett bemanningsföretag som vi samarbetar med. Så för oss har det varit god utdelning på utbildningen.