Elkraftsutbildning inom YH ger jobb som skapar samhällsutveckling
Publicerad 5 december 2023
Från administration och djurbutik till driftingenjörer inom elkraft. Anna Höglund och Jeanette Anderberg har valt att läsa en yrkeshögskoleutbildning som stärker både dem själva och samhällsutvecklingen.
Till våren är Anna Höglund och Jeanette Anderberg färdiga med den två år långa utbildningen till driftingenjör elkraft. De studerar hos Heta Utbildningar med Härnösands kommun som anordnare.
När Jeanette valde just den här yrkeshögskoleutbildningen fanns hon redan inom elbranschen men i en annan roll.
– Jag har ett administrativt jobb på ett nätbolag där jag sitter med skadestånd, avbrottsersättning och liknande saker. Jag kände att jag ville ha mer teknisk kunskap om frågorna jag jobbar med, och så kanske jag vill jobba i ett annat yrke så småningom. Då valde jag den här utbildningen för att den skulle stärka mig på arbetsmarknaden. Jag valde den också för att den är väldigt bred. Man måste inte jobba i driften sedan, man kan hålla på med beredning och projektering också.
Helt annan bransch
Anna Höglund tog ett längre steg när hon valde studier.
– Jag ville byta bransch efter att ha jobbat i djurbutik i femton år. När jag pratade med en studievägledare fick jag tips om yrkeshögskolan. Jag tyckte det passade mig eftersom jag ville få ett tydligt yrke och inte läsa på universitet. Sedan skickade jag ansökningar till allt möjligt och det var lite svårt att välja, för alla YH-utbildningar har ju jobbpotential. Men när jag kollade var jobben finns så blev det tydligt att el är väldigt aktuellt i norr. Här finns vattenkraften och mycket inom energiområdet som ska byggas ut framöver.
Distansstudier
Anna kommer från Härnösand och bor i närheten av skolan, men Jeanette bor så långt bort som i Lund. Att utbildningen ges på distans gjorde det möjligt för henne att läsa den.
– Jag valde den här utbildningen trots att jag är från Skåne för att jag ville se Norrland och lära känna nya människor, säger hon.
De gånger det är träffar på plats reser hon till Härnösand vilket sker ett par gånger per termin.
– Jag bor ju här och valde inte så mycket efter distansen. Men jag är nöjd med upplägget, det är skönt att styra sin egen tid, säger Anna.
LIA ger praktisk kunskap
Anna konstaterar att praktiken (LIA – lärande i arbete) är ett antal veckor i flera omgångar och då blir lärandet desto mer praktiskt.
– Det har verkligen varit givande att få gå ut och se verkligheten. Vi hade lärt oss om spänningar och strömmar på lektionerna, men det är när man går ut och jobbar som man får aha-momenten och kan koppla ihop studierna med det man ser, säger Anna. Hon fortsätter:
– Mycket är bara matte i den här utbildningen. Hade man inte haft LIA:n så hade det varit svårt. Vi har just varit ute på vår tredje period. Under den första perioden stod jag och gapade på de stora transformatorerna, men nu under tredje perioden känner jag att jag hänger med på ett helt annat sätt. Nu är man inte så imponerad av den där transformatorn längre!
Omställning
Jeanette tycker att det varit en stor omställning att gå från att jobba till att studera.
– Matte kanske aldrig har varit den starkaste sidan hos mig. Jag var lite nervös inför att räkna med X och Y. I början jobbade jag nästan hundra procent samtidigt som jag pluggade på heltid och det var lite tufft. Nu har jag studieledighet och det känns mycket bättre.
Jeanette förklarar:
– Jag tycker att jag måste sitta själv med ämnet också, inte bara följa lektionerna, för det är ofta efteråt det landar. När jag sitter i min egen lilla bubbla och räknar om det som vi gjorde på lektionen. Det är olika hur man lär sig men jag behöver grotta ner mig.
Det var inte så att alla andra i klassen hade en massa förkunskaper när de började studierna.
– Vi är nog ganska nya i branschen de flesta av oss. Folk har gjort andra saker innan och kommer inte direkt från gymnasiet, säger Anna.
Gott om jobb
Eftersom Jeanette är tjänstledig för studier har hon sin vanliga tjänst att gå tillbaka till, men vill hon göra något annat senare är möjligheterna många.
– Jag har varit på olika ställen under LIA:n för att känna på hur det är att vara där. Det är brist på personal i branschen så det är ganska lätt att få jobb när man är utbildad, säger Jeanette.
– Tack vare LIA:n är det nästan spikat för min del med jobb sedan. Det kan bli ett jobb som servicetekniker av reläskydd, en sorts stora avancerade säkringar som håller koll så att elnätet är stabilt, berättar Anna.
Nu när de så smått närmar sig slutet av studierna känner båda sig väldigt nöjda med valet av utbildning.
– Jag har tagit mig hit och jag har inte ångrat mig, inte en sekund, säger Jeanette.
Hon fortsätter eftertänksamt men med eftertryck:
– Det finns inget roligare än elnät. Det är spännande och kul att kunna något som inte alla kan…
Anna avslutar meningen:
– …men som alla är beroende av!
Områdesanalyser
Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppdrag av regeringen att analysera arbetsmarknadens behov av utbildningar inom yrkeshögskolan och en stor del av det arbetet resulterar i de områdesanalyser som vi publicerar. Nedan kan du ta del av våra områdesanalyser, och läsa en områdesanalys om just produktion och distribution av elkraft, värme och kyla.
Du hittar yrkeshögskolans utbud av utbildningar på yrkeshogskolan.se.