En ny GD har ordet
Publicerad 7 november 2023
Det har varit vaktavlösning bak tangenterna. Efter mer än nio år som generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan har Thomas Persson lämnat uppdraget vidare.
Under hans ledarskap har yrkeshögskolan utvecklats till en lika självklar som omistlig del av det svenska utbildningssystemet. I nära samspel med anordnare, branscher, det anställande arbetslivet och det omgivande samhället har utbildningsformen kunnat expandera kraftigt med hög kvalitet och med särarten omsorgsfullt bevarad. Med innovativ nybyggaranda har också myndigheten och dess medarbetare hanterat tillväxten och den breddade portföljen av ansvarsområden. Tillsammans med kompetenta, djupt engagerade medarbetare och chefer har Thomas Persson skapat en väl fungerande och effektiv myndighet. Till dig Thomas och er vill jag rikta ett varmt och innerligt tack.
Jag som under en knapp vecka varit generaldirektör heter Magnus Wallerå. Jag är utbildad lärare men har under större delen av mitt yrkesliv arbetat med utbildningsfrågor mer ur ett policyperspektiv än framför skolklasser. Inledningsvis kårfackligt i studentrörelsen för att sedan arbeta politiskt för Centerpartiet i olika funktioner, både i opposition och regeringsställning. Jag har varit chef för avdelningen för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv men också arbetat ett antal år på dåvarande Lärarförbundet.
Det är med sprittande entusiasm som jag tar mig an uppdraget att leda arbetet på Myndigheten för yrkeshögskolan och jag är så tacksam för alla glada tillrop och välgångsönskningar som jag fått och för alla de inbjudningar till samtal som redan kommit i mejlboxen. I fredags besökte jag Protrain och lokförarutbildningen i Hagalund, Solna för att lära, lyssna och samla intryck. Jag träffade utbildningsledningen och samtalade med studerande som gått två veckor av sin utbildning till lokförare.
Detta, mitt första anordnarbesök i min yrkesresa som GD, följs förhoppningsvis av många fler. Jag ser fram emot alla kommande samtal med er som i olika roller skapar ekosystemet yrkeshögskolan och som bidrar till vuxnas lärande och till en bättre fungerande kompetensförsörjning.
Bristen på rätt kompetens hindrar företagens tillväxt och hotar kvaliteten i välfärdens verksamheter. Det är en brist i hela vårt land och i alla sektorer av samhället. Samtidigt finns det alltför många i vårt samhälle som bär runt på en oförlöst potential och som inte fått chans att lära nytt, lära mer eller växla spår.
Viktiga och intressanta uppgifter ligger framför oss. Om riksdagen så beslutar kommer yrkeshögskolan att växa med runt 15 procent de kommande tre åren. Parallellt har myndigheten fått i uppdrag att genomföra en pilotverksamhet för vuxna på gymnasial nivå baserat på yrkeshögskolans beprövade modell. Om regeringen därtill väljer att gå vidare med förslag från utredningen Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar (SOU 2023:31) så skapas sammantaget nya förutsättningar för att möta arbetsmarknadens behov av yrkeskompetens.
En av de saker som vi just nu arbetar med är hur myndigheten ska synas i olika kommunikationskanaler, där Linkedin prioriteras. Vi är angelägna om att utveckla dialogen med yrkeshögskolans intressenter och kommer därför att pröva nya format för min och myndighetens kommunikation med er som intresserat följer vårt arbete. Så min första ”GD har ordet” blir också den sista, åtminstone på ett tag.
Håll utkik!
Magnus Wallerå
Generaldirektör
Myndigheten för yrkeshögskolan
Magnus Wallerå på sitt första anordnarbesök hos lokförarutbildningen i Solna.
Foto: Maja Geffen/MYH