Enhetschefen: ”Hård konkurrens - trots yrkeshögskolans expansion”
Publicerad 25 november 2024
Tidigare i år inledde yrkeshögskolan en ny expansion med en storsatsning på fler utbildningar inom teknik och grön omställning. Efter årsskiftet väntar beslut i den pågående ansökningsomgången avseende YH-program. Enligt Veronika Appelqvist, chef för enheten för ansökan och analys på Myndigheten för yrkeshögskolan är konkurrensen hård och klart färre ansökningar än tidigare kommer att kunna beviljas.
I april öppnade årets ansökan om att bedriva YH-utbildning. Ansökningsomgången stängde i juni och beslut fattas av myndigheten i slutet av januari 2025. Med ungefär två månader kvar till dess att besluten fattas kommer ger här enhetschef Veronika Appelqvist en bild av ansökningsomgången.
Hur många ansökningar har myndigheten tagit emot?
– Antalet inkomna ansökningar om att bedriva program inom yrkeshögskolan är något högre i år än förra året. Totalt har vi tagit emot 1273 ansökningar i årets ansökningsomgång. Förra året tog vi emot 1258 och året innan det 1207. Så det finns en stegvis ökning.
Vad skiljer årets ansökningsomgång från tidigare år?
– Med den förra ansökningsomgången inledde vi en ny expansion och fattade ett historiskt stort beslut som sträcker över flera år framåt i tiden. I år kommer vi däremot att behöva dra ner på tempot och fatta beslut om ett mer blygsamt tillskott av utbildningar. Vi har helt enkelt mindre statsbidrag att fördela och då blir det också färre beviljade ansökningar.
Vad är orsaken till att det blivit så här?
– Det finns flera förklaringar till varför vi har mindre statsbidrag att fördela under nästa år. En av anledningarna har egentligen ett positivt ursprung. Det är nämligen så att den så kallade nyttjandegraden har ökat. Det är färre tomma platser, färre inställda utbildningar och med andra ord fler studerande än väntat som studerat på yrkeshögskola i år och då har det också betalats ut mer statsbidrag under 2024 än beräknat.
– En annan mer teknisk orsak har att göra med anslagstilldelningen till yrkeshögskolan som nått en platå och inte utökas förrän 2026. Det här är något vi känt till sedan tidigare, men som i kombination med den höjda nyttjandegraden får en betydande effekt på utrymmet att bevilja nya utbildningar 2025.
Vad innebär detta för expansionen av yrkeshögskolan?
– Expansionen inleddes tidigare i år och kommer att kunna fullföljas under 2026 som planerat. Men den hårda konkurrensen i årets ansökningsomgång riskerar att bli kännbar för många utbildningsanordnare.
Hur många ansökningar beviljas?
– Det är för tidigt att säga. Det beror på hur förutsättningarna kommer att se ut när vi fattar besluten. Det vi kan säga redan nu är att vi kommer att kunna bevilja klart färre utbildningar än vad vi gjorde 2024 och de senaste åren.
Vad avgör vilka ansökningar som beviljas?
– Det finns inget kort svar på den frågan. Det är många parametrar som spelar in. Arbetslivets behov är en av de viktigaste faktorerna, men inte den enda. Hur det befintliga utbudet inom ett område ser ut är också viktigt. Ansökningarna ska uppfylla alla krav och ha en stark förankring i arbetslivet. I slutändan handlar det om en samlad bedömning av ansökan.
Hur påverkas nästa års ansökningsomgång som myndigheten fattar beslut om i början av 2026?
– Yrkeshögskolan kommer att ha en betydligt större anslagstilldelning nästa ansökningsomgång. Vi kommer då att ha ett bra utrymme för att bevilja ansökningar och fullfölja expansionen.
Hur påverkar detta kurser inom yrkeshögskolan?
– Det finns redan idag många beviljade YH-kurser för våren 2025. För hösten 2025 kommer beviljandet även här att påverkas av nyttjandegraden och anslagstilldelningen och bli mindre än föregående år. Våren 2026 har vi dock ett större utrymme att bevilja kurser.