Enhetschefen: ”Konkurrensen är hård i år”
Publicerad 16 december 2021
Yrkeshögskolan har genomgått en kraftig expansion de senaste åren och intresset för utbildningsformen har ökat. Enligt Jenny Twana, chef för enheten för ansökan och analys på Myndigheten för yrkeshögskolan, har det inkommit många bra ansökningar.
I april 2021 öppnade årets ansökan om att bedriva YH-utbildning. Ansökningsomgången stängde 21 juni och beslut fattas av myndigheten 11 januari 2022. Med lite drygt en månad kvar till beslutsdatumet följer här en intervju med enhetschef Jenny Twana.
Vad skiljer årets ansökningsomgång från tidigare år?
– Utbudet av YH-utbildningar och möjligheter till omställning är större än någonsin. Den stora expansionen av yrkeshögskolan har gått i mål och vi har nått en ny hög nivå. Årets ansökningsomgång handlar inte om expansion och därför är också konkurrensen hård i år. Myndighetens fokus har varit att förädla utbudet, lyfta prioriterade områden och ställa höga krav på kvalitet.
Hur många ansökningar har myndigheten tagit emot?
– I april 2021 öppnade årets ansökan om att bedriva YH-utbildning. När ansökningsomgången stängde 21 juni hade myndigheten mottagit 1239 ansökningar. Det är en minskning i jämförelse med föregående rekordåret 2020 då vi tog emot 1482 ansökningar. En majoritet av årets ansökningar kommer från storstadsregionerna och 45 procent av de inkomna ansökningarna avser utbildning på distans.
Hur många ansökningar beviljas?
– Myndigheten har budgetutrymme att bevilja ungefär en tredjedel av ansökningarna. Därför har vi fått prioritera de områden där behovet på arbetsmarknaden är störst.
Vilka områden prioriteras i den här ansökningsomgången?
– Digitalisering och hållbarhet är något som kommer prioriteras inom alla utbildningsområden men också specifikt inom exempelvis specialiserad kompetens inom IT- och cybersäkerhet.
Vad avgör vilka ansökningar som beviljas?
– Det finns inget kort svar på den frågan. Det är många parametrar som spelar in. Arbetslivets behov är en av de viktigaste faktorerna, men inte den enda. Hur det befintliga utbudet inom ett område ser ut är också viktigt. Ansökningarna ska uppfylla alla krav och ha en stark förankring i arbetslivet. I slutändan handlar det om en samlad bedömning av ansökan och hur förutsättningarna i budget ser ut.