Enoc behövs som elkonstruktör när hemstaden växer kraftigt
Publicerad 30 april 2024
Flera städer i norra Sverige expanderar kraftigt och Skellefteå är en av dem. Nya YH-utbildningar har därför startats i staden. En av dem är utbildning till elkonstruktör och där studerar Enoc Gomez. "Arbetsmarknaden är verkligen inte mättad för oss, det skriks efter folk häruppe", säger han.
Enoc Gomez började inte plugga på yrkeshögskolan för att han ville bort från sitt nuvarande jobb, tvärtom. Han bor i Skellefteå där han är anställd som elektriker på Elpro. Företaget är en del av Railcare-koncernen där man bland annat sysslar med underhåll av järnvägen.
– Jag gick el och energi på gymnasiet och min tanke var hela tiden att jag skulle gå lärlingstiden som är ett år och sedan läsa på universitet. Men så började jag jobba här och jag trivs så himla bra. Jobbet är roligt, det finns stora utvecklingsmöjligheter och det är en familjär arbetsplats med väldigt bra samspel mellan alla yrkesroller.
Studietankarna fanns ändå kvar och när Enoc letade efter lämpliga utbildningar fick han upp ögonen för elkonstruktörsutbildningen som TUC Yrkeshögskola startat. Han pratade med sin chef och visade kursinnehållet. Chefen tyckte att det var bra och relevant och att studierna skulle vara ett sätt för Enoc att utvecklas hos arbetsgivaren. Yrket elkonstruktör fungerar som en påbyggnad på elektrikerrollen för de allra flesta, eftersom en elkonstruktör är den som gör ritningar och planerar för hur all el ska fungera medan elektrikern utför arbetet utifrån ritningarna.
Satsar på studierna och jobbet
Programmet är två år långt och ges som distansutbildning med ett antal platsbundna träffar i Skellefteå. Enoc har valt att fortsätta jobba fastän han studerar på heltid.
– Det går bra för mig att kombinera jobb och studier, men jag är ganska säker på att det beror på att jag är ung och inte har egen familj. För man kan se väldigt tydligt att de andra i klassen som klarar kurserna är de som studerar i stort sett på heltid.
En anledning till att studierna verkar gå bäst om man verkligen satsar på dem tror Enoc ligger i att de flesta som går utbildningen är elektriker och kanske har jobbat länge i den rollen.
– Många jobbar på entreprenad och på stora byggen. Då använder man inte formler och liknande utan får ritningar och instruktioner som ”dra uttaget hit, sätt en säkring på tio ampere”, och så gör man det. Eller så jobbar man med elservice hemma hos folk och då går man mycket på ren erfarenhet. När man då ska börja plugga kan det bli ganska mycket som är nytt och teoretiskt. Automation, ellära och liknande – man fick bara en del i gymnasiet och det kanske var länge sedan.
Enoc (till höger) är glad att han har Kurt som kollega, eftersom Kurt har mångårig erfarenhet som elkonstruktör. Med lite hjälp från honom har Enoc redan testat att göra elkonstruktörsjobb på arbetsplatsen.
Foto: Maja Geffen/MYHViktigt med rutiner
Eftersom han själv både jobbar och pluggar har han lagt upp en strikt rutin för sina dagar. När han slutat jobbet vid fyratiden åker han hem och äter. Är det en sådan dag då föreläsningar har sänts via Teams ser han dem i efterhand eftersom de finns inspelade. Han är noga med att titta genast och inte skjuta på det, eftersom han kanske behöver skriva och fråga läraren om något och det är bäst att ta tag i det direkt i sådana fall. Är det inte en lektionsdag jobbar han med kurslitteratur och arbetsuppgifter. Rent allmänt vill Enoc verkligen ge rådet:
– Skjut inte på plugget! Som ett exempel har det varit lite strul med ett ritprogram vi har, och om jag skulle ha väntat med uppgifterna och upptäckt dagen före inlämning att programmet strulade så hade det varit för svårt att hinna klart. Det är också lätt hänt att det tar mycket mer tid än man tänkt. Ibland tar det en timme bara att förstå en funktion, när jag kanske trodde att det skulle gå snabbt.
Geografisk spridning
Eftersom utbildningen sker på distans är klassen utspridd över landet. Några bor i norra Sverige precis som Enoc, men det finns klasskompisar så långt bort som i Skåne. Under de platsbundna så kallade närträffar som ingår i utbildningen samlas alla i Skellefteå och pluggar tillsammans ett par dagar åt gången.
– Vår utbildningsledare Sara-Mari brukar försöka boka in närträffarna i mitten av veckan för att det ska bli billigare resor för dem som har långt. Men här i Skellefteå är det ibland dyrare med hotellrum än i Stockholm, eftersom det sker så stor samhällsutveckling här, säger Enoc.
Nästa termin ska han ut på LIA, lärande i arbete, som är yrkeshögskolans praktikform.
– Jag söker plats själv eftersom jag vill vara någon annanstans på LIA än på min egen arbetsplats. Jag har ju bara jobbat här efter gymnasiet så jag vill passa på att se något annat. Jag har några krokar ute och det kanske blir praktik som elkonsult. Var jag än hamnar blir det spännande.
Läs mer
Är du sugen på att studera på YH? På yrkeshogskolan.se finns alla utbildningar du kan söka.