Examen ger bättre förankring på arbetsmarknaden
Publicerad 5 mars 2025
Studerande som tog examen hade en bättre förankring på arbetsmarknaden än de som fullföljde utan examen eller hoppade av sina studier. Det visar en ny rapport från statistikmyndigheten SCB.
En jämförelse mellan studerande som avslutat en YH-utbildning med eller utan examen visar att det finns skillnader när det kommer till etableringen på arbetsmarknaden. SCB har undersökt hur många av de studerande som, tre månader efter avslutad utbildning, har en arbetsrelaterad inkomst på minst 18 000 kr/mån. Av de studerande som avslutat en utbildning 2023 hade 71 procent av de examinerade uppfyllt SCB:s etableringsmått. Andelen som gjort detsamma av de som fullföljt utbildningen utan examen var endast 55 procent och för avhopparna 57 procent.
– Den här rapporten belyser hur viktigt det är att gå klart en utbildning och ta examen. En studerande som tar examen ökar sina möjligheter till jobb och ger sig själv större valmöjligheter på arbetsmarknaden, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå.
Etablering på arbetsmarknaden
Mellan 75 och 80 procent av samtliga examinerade inom de stora utbildningsområdena är förankrade på arbetsmarknaden tre månader efter avslutade studier förutom inom Data/It där andelen är 63 procent. När det kommer till fullföljare inom Data/It var 51 procent etablerade på arbetsmarknaden, och för avhoppare var motsvarande siffra 52 procent.
– Här ser vi också svart på vitt att det är en myt att studerande hoppar av för att de får jobb, säger Magnus Wallerå. Visst kan det finnas enskilda exempel, men det är viktigt att slå fast att studerande som tar examen har lättare att etablera sig på arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett viktigt budskap till alla som studerar på en YH-utbildning idag.
Av de 56 100 personer som studerat på YH-utbildningar med slutår 2022 och 2023 var 67 procent examinerade, 9 procent fullföljare och 23 procent avhoppare. Då kvinnor i högre grad tar examen än män utgörs gruppen examinerade av 56 procent kvinnor och 44 procent män. Bland fullföljare är förhållandet det omvända. Där är 61 procent män och 39 procent kvinnor.