Färre studerande får arbete direkt efter YH-examen
Publicerad 17 december 2024
Ny statistik visar att andelen i arbete året efter en YH-examen minskat. Enligt MYH:s analytiker Joel Junros är lågkonjunkturen och det förändrade läget på arbetsmarknaden en förklaring till minskningen.
Yrkeshögskolans uppdrag är att erbjuda utbildningar som motsvarar behoven på arbetsmarknaden och leverera den kompetens som efterfrågas. Resultaten har trots en snabb utbyggnad varit goda och utbildningsformen har blivit känd för att erbjuda korta utbildningar som leder till jobb. Nya siffror visar nu att andelen i arbete året efter en YH-examen minskat från 89 till 84 procent.
Det har blivit svårare för studerande inom fyra utbildningsområden att etablera sig på arbetsmarknaden. Det handlar om studerande från utbildningar inom Data/It, Ekonomi, administration och försäljning, Kultur, media och design och Samhällsbyggnad och byggteknik.
– Lågkonjunkturen fortsätter att prägla den svenska arbetsmarknaden och då är det svårare för nyutexaminerade att etablera sig på arbetsmarknaden, säger myndighetens analytiker Joel Junros.
Några av de utbildningar inom data/IT där siffrorna visar en minskning av andelen i arbete är webbutvecklare, mjukvarutestare och utbildningar inom systemhantering, programmering och interaktionsdesign.
Fortsatt hög andel i arbete efter examen inom flera områden
Samtidigt finns det flera utbildningsområden där andelen i jobb ligger kvar på en hög nivå. Av de examinerade från utbildningar inom Hälso- och sjukvård, Säkerhetstjänster, Transport och Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske har 90 procent, eller fler, arbete året efter examen. För examinerade från utbildningar inom Teknik och tillverkning och Ekonomi, administration och försäljning är motsvarande siffra 88 procent.
– Trots att arbetslösheten ökar och andelen i arbete efter examen minskat ser vi att det finns branscher som går bra. Den fortsatt starka efterfrågan på arbetskraft inom industrin och järnvägen synliggör matchningsproblemen på den svenska arbetsmarknaden, säger Joel Junros.
Några av de utbildningar där högst andel av de examinerade är i arbete efter examen är lokförare, produktionstekniker och medicinsk vårdadministratör.
Färre examinerade kommer ut direkt i arbete
Lågkonjunkturen och den förändrade konkurrensen på arbetsmarknaden gör att det kan ta längre tid för nyutexaminerade att få det första jobbet. Årets undersökning visar att andelen som fått arbete i nära anslutning till utbildningens slut har minskat jämfört med året innan. Av de som examinerades 2023 hade 71 procent arbete redan innan utbildningen avslutades eller senast inom en månad efter examen. Bland de examinerade 2022 var motsvarande andel 76 procent.
– Utbudet av utbildningsplatser inom yrkeshögskolan är anpassat för att möta behoven på arbetsmarknaden. Under en lågkonjunktur kan det ta längre tid för den utan erfarenhet att få sitt första jobb i ett nytt yrke även inom områden där det finns brist på kompetens, säger Joel Junros.
Andelen i rätt arbete
Sysselsättningen bland examinerade från program inom yrkeshögskolan följs årligen via en enkät till de examinerade. Det huvudsakliga syftet med undersökningen, som MYH gett SCB i uppdrag att genomföra, är att belysa hur stor andel som har ett arbete och hur väl arbetet överensstämmer med utbildningen.
Statistiken visar att 87 procent av de examinerade som var i arbete året efter examen upplevde att arbetet helt eller till viss del överensstämde med utbildningen. Andelen som ansåg att arbetet inte alls överensstämde med utbildningen har ökat från nio till 13 procent.
Myndigheten för yrkeshögskolan kommer att fortsätta analysera resultaten och använder sig av detta för att utveckla yrkeshögskolans utbildningsutbud. En rapport med resultat och analys från undersökningen planeras att publiceras i mars nästa år.
Information om undersökningen
De uppgifter som redovisas här kommer från den undersökning som genomfördes hösten 2024 bland examinerade 2023. Undersökningen omfattade 21 900 personer och svarsfrekvensen var 41 procent.
Mer detaljerade uppgifter från undersökningen finns redan nu i SCB:s statistikdatabaser.