Förändring i rutin för avsiktsförklaringar
Publicerad 22 augusti 2024
Myndigheten arbetar löpande för att förbättra sina tjänster samt hantering av och upplägg för ansökan om att bedriva YH-utbildning. Den senaste utvecklingen är en del i ett större arbete med att förbättra hur arbetslivet lämnar avsiktsförklaringar till ansökan.
Från och med nästa ansökningsomgång, som öppnar 2025, kommer arbetslivet själva att fylla i och bekräfta uppgifter kring sin medverkan i respektive ansökan. Tidigare har utbildningsanordnaren fyllt i informationen som sedan enbart bekräftats av representanter från arbetslivet.
– Vi tror att detta kommer öka kvaliteten på ansökningarna och förstärka relationerna mellan utbildningsanordnare och berört arbetsliv, säger Veronika Appelqvist, enhetschef på enheten för ansökan och analys. Förhoppningen är att vikten av arbetslivets medverkan blir ännu tydligare då de inkluderas mer praktiskt redan från start.
Myndigheten har sett att flera delar i avsiktsförklaringarna, bland annat arbetslivets medverkan i framtagningen av utbildningen, ibland missförstås samt att det kan uppfattas som att det viktigaste är att ha så många avsiktsförklaringar som möjligt.
– Det är kvaliteten på avsiktsförklaringarna som är av intresse då vi bedömer en ansökan, menar Veronika Appelqvist. Antalet avsiktsförklaringar är inte det primära, utan innehållet i dem.
Arbetet med att förbättra och utveckla avsiktsförklaringarna kommer att fortsätta under tid.
– Detta är ett första steg i ett löpande arbete att göra avsiktsförklaringarna mer kärnfulla och kvalitativa, berättar myndighetens utredare Margareta Landh som arbetar med utvecklingen. Vi hoppas att varje förändring bidrar till långsiktiga relationer mellan anordnare och arbetsliv och en ännu starkare dialog sinsemellan.
Under gårdagen hade myndigheten dialogmöte med anordnarorganisationer och i höst kommer en workshop att hållas i syfte att diskutera arbetslivets medverkan och relation till anordnarna.
– Alla parter är nog överens om att det är av största vikt att arbetslivets medverkan vidimeras, men frågan är om det finns ännu bättre sätt att utföra det på, fortsätter Margareta Landh. Det kommer vi att ha fortsatt dialog med berörda parter kring, för att kontinuerligt kunna utveckla vårt arbetssätt kring ansökan.
Mer information om hur förändringen kommer att gå till kommer att finnas på myh.se inom kort.