Förslag på utökad myndighetssamverkan inom kompetensförsörjning och livslångt lärande
Publicerad 20 mars 2023
MYH lämnar förslag till regeringen på utökad samverkan inom de tre områdena prognostisering och dimensionering av utbildning, stöd till regionalt kompetensförsörjningsarbete och säkerställande av ett utbildningsutbud anpassat för omställningsstudiestödet.
I återrapporteringen till regeringen gällande Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) uppdrag om samordning av myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande föreslår MYH och de andra berörda myndigheterna hur samverkan kring tre prioriterade områden kan utvecklas. Det gäller arbete med analysunderlag för prognoser och dimensionering av utbildning inom de utbildningsformer som myndigheterna ansvarar för, stöd till regionalt kompetensförsörjningsarbete samt säkerställande av ett lämpligt utbildningsutbud inför införandet av omställningsstudiestödet. Det bedöms finnas goda förutsättningar att utveckla arbetet med de prioriterade områdena, bland annat i de arbetsgrupper som redan idag finns etablerade inom myndighetssamverkan. I återrapporteringen finns också förslag på hur ett kansli kan etableras med uppdrag att administrera samverkan.
MYH:s generaldirektör Thomas Persson kommenterar rapporten:
– Det finns en mycket stor potential i myndighetssamverkan om väl fungerande kompetensförsörjning. Det finns nu en ordning för att hantera kompetensförsörjningsfrågor, som ofta berör många myndigheter och intressenter. Det finns också möjlighet för regeringen att ge uppdrag till myndigheterna, som kan utnyttja den samordning, kompetens och de kontaktnät som byggs upp i myndighetssamverkan. Det har också påbörjats samarbete på flera viktiga områden, till exempel om validering, regional utveckling, vägledning, analyser och prognoser och kompetensförsörjning i Norra Sverige. Det pågår arbete med att etablera samverkansarenor för relevanta aktörer, till exempel arbetsmarknadens parter.
Nationella och regionala arenor för kompetensförsörjning
Rapporten redogör även för hur andra aktörers medverkan i myndighetssamverkan kan säkerställas med hjälp av arenor för kompetensförsörjning, där centrala aktörer både på nationell och regional nivå skulle kunna mötas för att bidra till att lösa gemensamma utmaningar. För att ta ett första steg i en riktning för en övergripande nationell arena hölls i februari 2023 ett sonderande möte med myndigheterna i myndighetssamverkan och andra centrala aktörer inom kompetensförsörjningsområdet, däribland arbetsmarknadens parter och Sveriges universitets- och högskoleförbund. Myndigheterna i myndighetssamverkan tittar nu på nästa steg för att utforska möjligheten till att etablera samverkansarenor om kompetensförsörjning.
Regionerna har en viktig roll
Regionerna spelar en särskilt viktig roll för att skapa en väl fungerande kompetensförsörjning som fångar upp arbetsmarknadens behov. Genom kontakter med näringsliv, kommuner och andra aktörer på lokal och regional nivå har regionerna god kunskap om de kompetensbehov som ingående myndigheter i myndighetssamverkan arbetar för att tillgodose. I rapporten lämnas förslag på hur myndighetssamverkan skulle kunna möta regionala behov, både genom nationella arenor för kompetensförsörjning och i befintliga arbetsgrupper.
Om myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande
2022 formaliserades den myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande som tidigare skett på egeninitierad basis. Detta genom att Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), Skolverket, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Universitetskanslersämbetet och Universitets- och högskolerådet fick i uppdrag via instruktionsförändringar eller i regleringsbrev att samverka i syfte att bidra till en väl fungerande kompetensförsörjning.
Genom en ändring i MYH:s regleringsbrev för 2022 har MYH fått i uppdrag att svara för administrativ samordning av den myndighetssamverkan för en väl fungerande kompetensförsörjning som myndigheten ska delta i enligt förordningen (2011:1162) med instruktion för Myndigheten för yrkeshögskolan.
Uppdraget påbörjades i juni 2022 och har pågått fram till den 20 mars 2023. I MYH:s regleringsbrev anges att MYH ska lämna en för myndigheterna gemensam redovisning av arbetet till Regeringskansliet senast den 20 mars 2023, rapporten utgör uppdragets slutredovisning.