GD har ordet: Fler platser i yrkeshögskolan 2023
Publicerad 4 maj 2023
I regeringens vårändringsproposition finns ett förslag om att tillföra medel för fler platser i yrkeshögskolan under 2023. Det handlar om 70 miljoner kronor som ska användas till ökning av platser för yrkeshögskoleutbildningar under innevarande år.
Myndigheten har nu också fått ett särskilt regeringsuppdrag för att förbereda för fördelning av de tillkommande medlen.
Vad innebär detta i praktiken?
Låt oss först titta på beslutsgången. Regeringen har lagt sitt förslag. Riksdagen förväntas besluta om vårändringspropositionen den 20 juni. Därefter ska regeringen fatta beslut om ändringar i myndighetens regleringsbrev. Först därefter kan vi fatta beslut om fördelning av de tillkommande 70 miljonerna. Då är vi troligen framme i början av juli.
Det blir då uppenbart att myndigheten behöver vidta flera åtgärder innan beslut har fattats i riksdagen ”under förutsättning att erforderliga beslut fattas”. Det kan vi göra med stöd av det regeringsuppdrag som beslutades 20 april.
Vår bedömning är, eftersom medlen bara får användas under 2023, att alla beslut måste vara fattade före semestern. Det innebär i sin tur att vi endast avser att fokusera på ansökningar om att bedriva YH-kurser som redan har skickats in. YH-program bedrivs under längre tid och kan därför inte komma i fråga.
Vi utgår från att anordnaren behöver ha tid att starta sina YH-kurser inklusive att rekrytera studerande, vilket gör att besked behöver ges så tidigt som möjligt. När det gäller de tillkommande medlen kan sådana besked bara ges ”under förutsättning att erforderliga beslut fattas” av riksdag och regering.
Vår bedömning är att vi redan fått in tillräckligt många ansökningar om att bedriva YH-kurser som når upp till kraven, så att vi kan bevilja ytterligare utbildningar motsvarande 70 miljoner kronor. För att kunna besluta om extra platser enligt vårändringspropositionen så snabbt som möjligt, planerar vi nu för att ändra i pågående arbete med redan inkomna ansökningar om att bedriva YH-kurser. Så här ser den justerade processen ut:
- Vi kommer att fatta bifallsbeslut i maj för ett antal ansökningar som planerat, utifrån de ekonomiska ramar som redan finns för 2023 och 2024.
- Ett antal ansökningar kommer samtidigt att få avslag baserat på att man inte uppfyller kraven för att ingå eller för att tilldelas statsbidrag.
- Resterande av de inkomna ansökningarna delas in i två kategorier: utbildningar som är för långa för att kunna slutföras under 2023 respektive utbildningar som kan slutföras under 2023. Vi har satt gränsen mellan kategorierna vid 75 yhp, då vi bedömer att utbildningar längre än 75 yhp inte har praktisk möjlighet att slutrekvirera under 2023.
- De resterande ansökningarna med utbildningar över 75 yhp får avslag (vilket de skulle ha fått även om regeringen inte föreslagit ytterligare medel för 2023).
- De resterande ansökningarna med utbildningar som är 75 yhp eller kortare, låter vi ligga kvar för att kunna beslutas i början av juli, under förutsättning att erforderliga beslut fattas av riksdag och regering. Vi kommer, så fort det går, att fråga anordnarna bakom alla utbildningar som är 75 yhp eller kortare om de vill låta sin ansökan ligga kvar även utifrån de nya förutsättningarna, det vill säga att medlen bara får användas under 2023 och att beslutet inte meddelas förrän i början av juli under förutsättning att riksdag och regering fattar erforderliga beslut.
- Samma fråga som i punkt 5 kommer även att ställas till anordnare med ansökningar som kan beviljas platser enligt punkt 1. Då detta är en ny förutsättning för anordnarna, behöver vi veta vilka som bedömer att de har en rimlig möjlighet att bedriva utbildning med de krav som ställs.
Beslut fattas så snart som möjligt efter att myndigheten fått en ändring av regleringsbrevet. Det kan – om intresset hos anordnarna blir större än förväntat – bli fråga om att prioritera mellan ansökningar.
Tabell. Ramar för YH-kurser 2023 (miljoner kr)
Ram enl fastställd budget | 135 |
* tidigare fattade beslut om 2023 | 85 |
* nya beslut i maj | 50 |
Tillkommande, förslag i VÄB | 70 |
* nya beslut i juli | 70 |
Total budgetram | 205 |
Vi hoppas att denna tillämpning ska kunna fungera praktiskt för alla inblandade, trots att det kan bli kort tid för anordnare att starta kurser som beviljas sent.
Uppföljning
Jag passar på att lägga till några ord om de senaste uppföljningsdata som jag tagit del av.
Före jul fick vi, genom Sysselsättningsstudien, se att andelen i jobb inom ett år efter examen på YH-program nu tagit sig över 90 procent igen. 91 procent för att vara exakt. Ett mycket gott resultat!
Jag vill också notera att utfallet av kvalitetsgranskningarna 2022 ger en positiv bild av hur anordnarna genomför YH-utbildningarna. Tre fjärdedelar av granskade utbildningar bedömdes ha hög eller mycket hög kvalitet. 2022 var det ingen utbildning som bedömdes ha bristande kvalitet.
I mars fick vi SCB:s sökstatistik för 2022, som bygger på underlag från anordnarna. Den visar att antalet sökande respektive antalet behöriga sökande minskade med 5 procent på totalen 2022, jämfört med 2021. Det var en förväntad minskning efter pandemiåren. Högskolan minskade med 10 procent inför höstterminen 2022 och med 5 procent inför vårterminen 2023 vill jag minnas. Samtidigt har antalet behöriga sökande ökat med närmare 70 procent sedan 2017. Antalet behöriga per plats var 2022 2,0 (på totalen – det skiljer sig mycket mellan utbildningar och områden), vilket är en minskning från 2,2 2021 men samtidigt högre än åren före pandemin.
Jag återkommer lite längre fram med en ’GD har ordet’ om mina bedömningar om yrkeshögskolans volym i framtiden.
Thomas Persson
Generaldirektör
Myndigheten för yrkeshögskolan