GD har ordet: YH i budgetpropositionen
Publicerad 17 oktober 2023
I regeringens förslag till budget – budgetpropositionen – föreslås att anslagsramarna de närmaste åren för yrkeshögskolan ökar. +236 miljoner kr 2024 och 2025 respektive +548 miljoner kr 2026. Det finns också ett förslag om att genomföra en pilot med yrkesutbildning på SeQF-nivå 4 enligt YH-modell. Den startar med 25 miljoner kr 2024 och ökar till 100 miljoner kr 2025 och 2026.
Samtidigt ökas myndighetens förvaltningsanslag, för att bland annat hantera pilotverksamheten och den föreslagna ökningen. Den ökningen sker också successivt.
Fortsatt YH-expansion
Förslaget innebär en ökning av YH med cirka 15 procent. Utslaget blir det i snitt en ökning om 5 procent per år, under en treårsperiod. Detta skulle innebära att myndigheten kan besluta om fler platser på program och kurser. 2026 motsvarar ökningen cirka 7 000 årsplatser (heltidsstuderande under ett helt år), jämfört med dagens cirka 50 000.
Exakt hur en ökning ska fördelas får myndigheten återkomma till, men utgångspunkten är att både kurser och program ska få fler platser jämfört med budgeten för 2023.
När det gäller program så kommer vi att analysera om ökningen ska avse både antal omgångar per beslut och/eller antal utbildningar. Det är även fortsättningsvis arbetslivets kompetensbehov som kommer att vara avgörande när vi kommer till prioriteringar mellan de ansökningar som uppfyller alla kraven.
När det gäller kurser så planerar MYH för att ha två utlysningar under 2024. MYH återkommer med information om hur det är tänkt att fungera.
MYH kommer också att bland annat att pröva om bidragsnivåerna bör justeras, generellt eller för vissa utbildningar.
Allt detta kommer att beredas under hösten och beslutas i MYHs budget för 2024. Diskussioner om möjliga avvägningar kommer att genomföras med anordnarorganisationerna.
Syftet med ökningen är förstås att i ännu högre grad bidra till arbetslivets kompetensbehov. Därför är det viktigt att säkra att beslut om fler platser också leder till att det de facto blir fler som genomgår YH-utbildningarna. Det gör att vi behöver fortsätta att ha fokus på nyttjande- och examensgrad. Myndigheten analyserar för närvarande om det finns anledning att vidta fler eller andra åtgärder för att säkra att beslutade utbildningar och platser får avsedd effekt. En sådan fråga handlar om att i högre grad än idag anpassa antalet beslutade platser till det historiska, reella antalet studerande som går olika utbildningar. Och på sätt skapa utrymme för fler/andra utbildningar på totalen.
Fler platser innebär fler studerande, och därmed fler ärenden att hantera. Det handlar om anordnarnas arbete med behörighet, urval och antagning, liksom validering för behörighet och tillgodoräkning. Det handlar också om myndighetens arbete med olika typer av individärenden och studiedokumentation. Dessa förändringar behöver alla aktörer förbereda sig för. Tillsammans behöver myndighet och anordnare därutöver förstärka kommunikationen om YH och alla sökbara utbildningar, för att säkra en tillräckligt stor tillströmning av behöriga sökande. Anordnare behöver också fortsätta att utveckla genomförandet av utbildningar så att fler antagna också blir examinerade. Det är en diskussion vi haft länge, men här behövs ökade ansträngningar för att YH ska fortsätta att ha goda resultat i en fortsatt expansion.
Pilotverksamhet – ”yrkesskola” enligt YH-modell
Budgetpropositionen innehåller ett förslag om en försöksverksamhet. Det handlar om att pröva en ny utbildningsform, en yrkesutbildning för vuxna enligt YH-modellen, det som yrkesvux-utredningen har fått i uppdrag att utreda. Piloten är treårig och är tänkt att påbörjas redan under 2024.
Yrkesvux-utredningen ska presentera sina förslag i februari 2024. En gissning är att MYH får ett särskilt regeringsuppdrag under tidig vår för att förbereda och genomföra en första utlysning enligt utredningens förslag. Beslut om utbildningar bör fattas så tidigt som möjligt, och en bedömning är att det behöver ske senast i slutet på mars – vilket förutsätter att ansökningar ska lämnas in och handläggas innan dess. Vi återkommer med tidsplan så fort det är möjligt.
För 2024 finns 25 miljoner kr för fördelning. Vi får återkomma till vad det kan innebära i antal utbildningar och platser inom piloten. I YH skulle denna ram motsvara ca 350 årsplatser. En viktig fråga att reda ut är utbildningarnas längd, eftersom den påverkar kalkylen för antalet platser med start 2025 och 2026.
MYH avser att bygga upp en särskild organisation för att ta sig an pilotverksamheten.
Systemstödjande och systemvårdande insatser
Det finns också skäl att så småningom se över om schablonsystemet och dess delar bidrar till att vi når målen för YH. Det är dock ett stort arbete med stora möjliga konsekvenser, vilket talar för att arbetet bör göras noggrant och med god involvering från alla parter. Det tar tid. Vi behöver mer underlag om ekonomin i de enskilda utbildningarna om det arbetet ska bli meningsfullt, något vi hoppas blir resultatet om den pilotuppföljning som prövas hösten 2023 fungerar och kan implementeras.
Min bedömning är också att fortsatt expansion av YH ytterligare ökar behovet av systemstödjande reformer, till exempel förändringar när det gäller IT-stöd vid ansökan och studiedokumentation. Där finns förslag från utredningen Framtidens yrkeshögskola, som nu remissbehandlas.
Har du synpunkter och förslag på hur vi tillsammans säkrar en faktisk expansion, så får du gärna höra av dig!
Thomas Persson
Generaldirektör
Myndigheten för yrkeshögskolan