Gd kommenterar: Tillbakablick och en spännande höst i sikte
Publicerad 2 juli 2025
Semestertiden är här och efter den följer en spännande höst. Men först en tillbakablick på en händelserik vår och försommar.
Under det första halvåret har jag rest mycket för att besöka utbildningar och anordnarnätverk runt om i landet. Exempelvis reste jag tillsammans med några kollegor till Dalarna i slutet av mars och hann då besöka en konst- och kulturutbildning i Insjön, hantverkslärlingsutbildningen i Leksand och en spelutbildning i Falun. Jag träffade även anordnarnätverket, besökte ett företag som är djupt engagerat i yrkeshögskolans utbildningar samt samtalade med lokala intressenter för en väl fungerande kompetensförsörjning. Det är så givande att få träffa duktiga anordnare, entusiastiska studerade och engagerade ledamöter i olika ledningsgrupper. Jag är tacksam för alla värdefulla diskussioner och relevanta medskick.
Min senaste resa gick till Almedalsveckan, där jag deltog i många samtal kring kompetensbristen inom olika branscher och sektorer – till exempel de järnvägstekniska yrkena, industrin, energibranschen och byggsektorn. Bristen på rätt yrkeskompetens är stor, liksom efterfrågan på både YH- och NY-utbildningar samt kurser för omställning för yrkesverksamma. Jag upplevde också att det finns ett stort engagemang för STEM-strategin och förverkligandet av denna, vilket gläder mig.
Det är också glädjande att årets OECD-rapport, som denna gång fokuserar på arbetsmarknad och färdighetsnivå hos den vuxna befolkningen i de 38 OECD-länderna, lyfter fram just den svenska yrkeshögskolan som en särskilt framgångsrik utbildningsform med sin starka koppling till arbetsmarknaden. Vi har ett viktigt uppdrag.
Förändringsarbete och rekordmånga kurser
På myndigheten pågår ett betydande förändringsarbete i syfte att stärka kvaliteten och öka effekten av de utbildningsformer och verksamheter vi ansvarar för. Vi har gjort förändringar i ansökningsprocessen när det gäller avsiktsförklaringarna, hemställt till regeringen om ändringar i förordningen om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande, skapat en schablonmodell för det särskilda pedagogiska stödet, inlett ett rejält utvecklingsarbete avseende tolkutbildningarna, arbetat fram nya kvalitetskriterier för kvalitetsgranskning – och mycket annat.
Söktrycket till våra olika utbildningar har varit mycket högt, liksom nyttjandegraden av utbildningsplatserna. Detta ledde till att vi fick ett ekonomiskt underskott 2024 som följde med in i 2025. Det var därför mycket välkommet att riksdagen nyligen ökade sakanslaget, så att vi bland annat kunde bevilja rekordmånga YH-kurser.
Utöver kurser och program så har nu den första kullen som utbildats inom NY, nationell yrkesutbildning, tagit examen. Denna nya pilotverksamhet har så här långt överträffat alla mina förväntningar och jag ser en stor potential för utbildningsformen framåt. Under våren har vi kunnat bevilja närmare 1 500 utbildningsplatser i ansökningsomgång 2 och regeringen har meddelat att pilotverksamheten förlängs till och med 2028.
Tre större regeringsuppdrag
Vi har påbörjat tre större regeringsuppdrag på myndigheten, som fortsätter i höst. Ett av dem innebär att genomföra en förstudie för ett gemensamt ansöknings- och studiedokumentationssystem. Det handlar om att göra hela processen för ansökning och studiedokumentation smidigare och mer rättssäker – efterlängtat av både oss och utbildningsanordnarna.
Ett annat uppdrag är utveckla yrkeshögskolans kurser för omställning. Vi ser över hur kurserna skulle kunna bli ännu bättre på att möta behovet av omställning för yrkesverksamma på hela arbetsmarknaden. I uppdraget ingår även att undersöka om – och hur – det befintliga regelverket behöver justeras.
Det tredje uppdraget handlar om att stärka vårt brottsförebyggande arbete och att motverka felaktiga utbetalningar. Det är förstås centralt för alla verksamheter och avgörande för att vi ska kunna behålla det höga förtroendet för myndigheten samt de utbildningsformer och verksamheter vi ansvarar för.
Allt detta och ytterligare spännande uppgifter ligger framför oss efter semestrarna. Inspirerande, förpliktigande och framåtsyftande! I höst får vi också anledning att fira eftersom det är tio år sedan myndigheten fick ansvar för konst- och kulturutbildningarna. Det och allt annat ser jag mycket fram emot, men först några veckors semester.
Glad sommar!
Magnus Wallerå, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan