Gd kommenterar: Utveckla kurser för omställning
Publicerad 3 mars 2025
Myndigheten lanserar nu ett nytt inslag med återkommande intervjuer med generaldirektör Magnus Wallerå här på myh.se. Först ut är en intervju om myndighetens nya uppdrag i regleringsbrevet från regeringen – att utveckla yrkeshögskolans kurser för omställning.
Magnus Wallerå i samspråk med YH-studerande i samband med ett besök på Göteborgs Tekniska College.
Foto: Lovisa ZacrisonHur skulle du beskriva det nya uppdraget?
– Det är ett genuint utvecklingsuppdrag för Myndigheten som ger oss möjligheten utmana dagens syfte och reglering och tänka nytt. Redan idag är yrkeshögskolans kurser en fantastisk möjlighet för yrkesverksamma. Med det här uppdraget får vi möjligheten att utgå från behoven på hela arbetsmarknaden och lämna förslag till hur regelverket ska utformas för att kurserna ska nå ut bredare.
På vilket sätt behöver YH-kurserna utvecklas?
– Yrkeshögskolans kurskoncept skapades snabbt och med små förändringar i förordningen. I dialog med anordnare och arbetsliv behöver vi inventera bristerna i dagens regelverk och se hur vi skapar villkor som bättre matchar vad vi vill uppnå med YH-kurserna.
Vad innebär det att uppdraget omfattar hela arbetsmarknaden?
– Det vi ska titta närmare på är om yrkeshögskolan kan bidra med ett relevant kursutbud för yrkesverksamma på hela arbetsmarknaden, oavsett vad individerna har för utbildningsbakgrund.
Ska yrkeshögskolan erbjuda kurser på högre nivå än tidigare?
– Det arbete vi nu inleder innebär att vi ska identifiera behoven och lämna förslag utifrån vad vi tror är möjligt. Vi vet vilka frågor vi ska ställa, men vi har inte svaren ännu. Det fortsatta arbetet kommer att undersöka möjligheterna att i detta format kunna bevilja utbildning på både högre och lägre nivå än idag. Sett till intentionerna i omställningsreformen behöver utbudet av utbildning ge ännu bättre möjligheter för individer att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
Finns det kapacitet att utveckla YH-kurserna?
– Ja, absolut. Det finns ett stort intresse från både arbetslivet och utbildningsanordnarna. I veckan publicerade vi en nyhet om att det inkommit fler än 1000 ansökningar om att bedriva YH-kurser. Potentialen är enorm, men både ekonomi och regelverk sätter gränser för vad vi kan och får göra.
Hur påverkar det här de YH-kurser som bedrivs idag?
– De kurser som ges i år påverkas inte alls och hur det blir längre fram återstår att se. En förändrad, eller helt ny, förordning skulle inte bara påverka utbudet utan även formerna för hur kurserna bedrivs.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har lagt upp en plan och utsett en projektledare. Nu inleds arbetet med att myndigheten tar initiativ till dialog med berörda intressenter. Återrapportering till regeringen ska ske i januari 2026.