Goda exempel – nytt inspirationsmaterial för utbildningsanordnare
Publicerad 5 juni 2024
Myndighetens utredare träffar ofta utbildningsanordnare och ledningsgrupper som hittat lösningar på vanligt förekommande utmaningar, eller arbetssätt som stärkt utbildningen. För att fler anordnare ska kunna inspireras och fler utbildningar utvecklas positivt, så släpper myndigheten nu en första omgång med så kallade goda exempel.
– Jag och mina kollegor brukar möta erfarna och kreativa utbildningsledare i våra kvalitetsgranskningar, och det vore synd om deras exempel på lösningar och åtgärder stannade i enskilda rapporter, säger Marie Troje, utredare på myndigheten.
De goda exemplen är indelade utifrån granskningsområdena: Ledningsgrupp, Lärande, LIA samt Kvalitets- och värdegrundsarbete.
Kollegialt lärande
Ann-Sofie Sydow är kollega till Marie Troje och hoppas att exemplen kan bidra till att kunskap sprids och delas mellan utbildningsanordnare.
– Anordnare inom yrkeshögskolan är bra på kollegialt lärande. Det finns en generositet då det gäller att dela med sig av sina erfarenheter.
Tanken är att löpande fylla på med nya goda exempel, som kännetecknas av att de är:
- överförbara mellan olika utbildningar,
- inspirerande,
- bidrar till att lösa ett vanligt problem,
- har ett arbetssätt eller en åtgärd som utvärderats och som visat på resultat, samt
- skapar förutsättningar för bättre examensgrad och effekt av utbildningen.
Stor bredd för att passa många
– För dig som arbetat länge som utbildningsanordnare kan kanske några av de goda exemplen te sig självklara, men vi har försökt hitta en bredd som kan ge uppslag för både erfarna och nya utbildningsanordnare i det dagliga arbetet med att genomföra, stärka och utveckla utbildningarna, avslutar Ann-Sofie Sydow.