Gustaf läser till byggproduktionsledare inom YH: ”det här är en investering i mig själv”
Publicerad 15 maj 2024
"Att börja studera är det bästa jag har gjort! Men det var otroligt läskigt innan…" Så beskriver Gustaf Tellström hur han vågade söka till yrkeshögskolan för att bli byggproduktionsledare efter att ha jobbat många år som snickare.
Sedan Gustaf Tellström blev färdig med bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet har han arbetat som snickare. Han kommer från Storuman och bor i Lycksele med sambo och två yngre barn. Nu studerar han till byggproduktionsledare hos KYH och har hunnit ungefär halvvägs genom den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen. Intresset för att studera uppstod egentligen för flera år sedan, berättar Gustaf.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville läsa. Eller, jag visste nog ungefär, men jag tordes inte riktigt. Det var dessutom på den tiden när det inte fanns så mycket distansutbildning och jag hade inte möjlighet att lämna familj och hus för att ligga borta.
Vågade till slut
Sedan började distansutbildningarna att bli vanligare och så dök byggproduktionsledare upp med flera utgångspunkter i norra delen av landet. Då väcktes Gustafs intresse ordentligt.
– Jag tycker så mycket om branschen, och jag tror på branschen. Det känns som om mycket händer inom byggnation över lag: mer miljötänk, mer jämställdhet. Jag kände att här kunde jag få fördjupa mina kunskaper men ändå är det en bred utbildning. Efter att ha varit ”på golvet” ett antal år kunde jag gå vidare mot ett jobb där man har mer överblick.
Nu är Gustaf jättenöjd, men innan han tog steget var det jobbigt.
– Det är ju hemskt att bryta sig ur komfortzonen. Jag hade en stadig inkomst och trivdes på jobbet. Men när jag väl hade börjat på YH kände jag att det var det bästa jag hade gjort. Jag trodde inte att min reaktion skulle bli så stark, men det blev den. Det enda lilla negativa jag kände var att det var synd att jag inte hade tordats tidigare.
Blandad klass
Klassen består av ungefär 60 procent män och 40 procent kvinnor. Några finns redan i byggbranschen precis som Gustaf men många byter yrkesbana helt. Även geografiskt är det spridda skurar med en grupp från Västerbotten och Norrbotten samt övriga Norrland och sedan spridning över landet ända ner till Malmö.
Gustaf tycker att det har fungerat bra med distansstudier för hans del. Han anser att en tydlig orsak till det är att han satsar helhjärtat.
– Det kräver självdisciplin att läsa på distans. När jag har lämnat barnen och inte har lektion, då ser jag till att jag arbetar med mina självstudier. Jag har valt att inte jobba något på min vanliga arbetsplats under den här tiden utan går in hundra procent för utbildningen. Även om jag tar hand om barnen när de är sjuka eftersom jag är hemma, så hinner jag läsa efter sedan när det behövs.
Utbildningen till byggproduktionsledare är på distans men utgår från Campus Skellefteå.
Foto: Maja Geffen/MYHInvesterar i sig själv
Ekonomiskt har det känts att han numera har CSN-ersättning istället för heltidslön.
– Men man får rätta mun efter matsäcken, och två år är inte så lång tid. Jag ser det här som en investering i mig själv. I förlängningen kan det leda till en ny yrkesroll och en högre lön om man ser det i ett livsperspektiv. Dessutom är det ju guld värt att få testa något annat till exempel i rollen som projektledare, platschef eller projektingenjör när jag är färdig med studierna.
Till hösten är det dags för Gustaf att gå ut på LIA (lärande i arbete) som är yrkeshögskolans praktikform. Det ser han mycket fram emot.
– Jag tänker ta eget ansvar för att försöka fixa en plats och har satt lite bollar i rullning. Under LIA:n får man ju verkligen fördjupa sina kunskaper inom den yrkesroll man hamnar i. Där kan du också lägga grunden för eventuell framtida anställning, för om företag får in någon driftig LIA-studerande har de mycket att vinna för egen del också.
Områdesanalys
Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppdrag av regeringen att analysera arbetsmarknadens behov av utbildningar inom yrkeshögskolan och en stor del av det arbetet resulterar i de områdesanalyser som vi publicerar. Nedan kan du ta del av en områdesanalys om just byggnation.