Hon kom in på YH-utbildningen utan formell behörighet
Publicerad 13 maj 2020
Saknar du papper på vad du kan? Irma Sitarevic i Värnamo är en av 3700 studerande som förra året blev antagen till yrkeshögskolan trots att hon saknade formell behörighet. Nu vill hon bli chef inom industrin.
Irma Sitarevic hade arbetat som lärarvikarie när hon fick upp ögonen för industrin. Det var hennes pappa som väckte intresset för produktionsutveckling, men när hon hittade en utbildning som passade visade det sig att hon saknade behörighet.
- När jag insåg att jag inte hade rätt behörighet hörde jag av mig till yrkeshögskolan och det visade sig att de kunde låta mig göra att prov för att se om jag hade vad som krävdes för att klara utbildningen, berättar Irma.
Trots att hon läst samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och inte hade någon erfarenhet av jobb i industrin lyckades hon klara provet (som är en sorts kompetenskartläggning) och efter flera intervjuer med yrkeshögskolan blev hon äntligen antagen till utbildningen.
- Det kändes helt rätt direkt. De flesta på utbildningen hade jobbat i industrin och hade helt andra erfarenheter än vad jag hade. Jag kunde inte alla begreppen och det kändes lite ovant i början, men jag kom fort in i det ändå tycker jag. Det var nog avgörande att jag var så motiverad och hade ett starkt intresse, säger Irma.
Nu har lite mer än halva utbildningen gått och Irma Sitarevic tycker att det funkar bra på utbildningen.
- Jag gillar att man bara läser sånt som man verkligen har användning för. Så har det inte varit tidigare i skolan. Dessutom får man använda sig av det man lärt sig när man kommer ut på LIA, säger Irma.
På yrkeshogskolan.se kan du hitta en utbildning som passar dig.
Efter utbildningen hoppas Irma på ett jobb som projektledare eller produktionsutvecklare inom industrin, men hon är även intresserad av att bli chef.
- Jag vill ha någon form av ledarroll. Det beror så klart lite på hur stort företag vi pratar om, men jag kommer helt klart att vara redo för att leda produktionsutvecklingen på en mindre industri, säger Irma.
En viktig rättighet
Anna Haglund är utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan och expert på yrkeshögskolans antagningsregler. Enligt henne är antagning via reell kompetens inte bara en bra möjlighet utan en rättighet.
- Sökande som saknar papper på vad de kan har alltid rätt att bli prövad på sin reella kompetens på samma sätt som Irma. Det är en mycket viktig rättighet inom yrkeshögskolan. Den som är intresserad av en utbildning ansöker hos respektive yrkeshögskola och kan då stödja sig på sin reella kompetens, säger Anna Haglund.
Av de som påbörjade en YH-utbildning förra året var så många som 15 procent antagna tack vare reell kompetens. Läs mer om behörighetsregler och antagningskrav för YH-utbildningar på yrkeshogskolan.se