Installation av solenergi en grön bransch inom yrkeshögskolan
Publicerad 5 april 2024
Simon Gustafsson utbildar sig inom yrkeshögskolan för att kunna jobba i den växande gröna solenergibranschen. Att utbildningen ges med ett bundet distansupplägg var en förutsättning för att han skulle söka den.
Simon Gustafsson bor i Kallinge utanför Ronneby i Blekinge och har sambo, yngre son och hus.
– Jag skulle absolut inte ha flyttat för att plugga. Det är upplägget som gör att jag kan gå utbildningen.
Simon läser hos anordnaren KYH som har YH-utbildningar på flera platser i landet. Upplägget för Simons utbildning kallas KYH Anywhere och det innebär att utbildningen ges som distansutbildning men är platsbunden till flera orter i landet, varav Ronneby är en. Lärarna sänder via skärm och alla studerande kan följa lektionerna i fysiska skollokaler. I Simons fall är skollokalen Campus Ronneby där olika vuxenutbildningar finns samlade. Han är ensam i klassen i Ronneby medan flera av de drygt tjugo klasskompisarna finns på Gotland.
– Jag får så sjukt mycket mer gjort när jag är här på campus jämfört med hemma. Jag lämnar sonen på förskolan och åker hit, då får jag mer gjort på några timmar än på en hel dag hemma, säger Simon. Han fortsätter:
– Det finns ett café i entrén med trevlig personal som känner igen mig. Det känns extra viktigt att träffa lite folk fysiskt när jag har hela klassen på distans. Jag har en tagg i väskan och kan vara här mellan klockan 06 och 23. Så när jag har känt på kvällen att jag har bra energi har jag varit här och pluggat.
Simon Gustafsson visar klassrummet där han brukar följa lektionerna på tv-skärmen i realtid.
Foto: MYH/Maja GeffenNy bransch
Simons utbildning heter Installationsingenjör solel, lagring och laddning. Han berättar om en ung bransch där företag som funnits i femton år anses vara gamla och erfarna.
– Varje morgon har vi samlat in och haft med oss nyheter om branschen till utbildningen, för det som var sant igår är inte nödvändigtvis sant idag. Branschen har utvecklats så fort att allt inte hängt med. En majoritet av större solcellsanläggningar måste till exempel korrigeras på plats, därför att den som projekterat inte haft tillräcklig insikt. Det är där jag kommer in med min roll som länk mellan projektörer och montörer. Jag kan till exempel göra platsbesök och se vilket montagesystem som ska användas när solenergi ska installeras. Det ska också vara en bra arbetsmiljö för personalen vilket kritiserats inom vår bransch, så där behövs ordentlig planering.
Tidigare har Simon jobbat inom vård och omsorg. Han har valt om till solenergi på delvis samma grunder som han valde vården.
– Man bidrar till någonting större, får känna att man är en del av en större rörelse. Jag vill lämna en grönare framtid till min grabb och till alla barn. Men sedan drivs jag också av att ”sätta mitt vattenmärke” på saker och jag är intresserad av laddnätet och kraftinfrastrukturen.
Nyligen var det öppet hus på campus Ronneby och Simon var på plats för att representera sin utbildning.
– En man kom fram och sa att de varslar folk på företag här. Han undrade hur man gör för att läsa upp. Många vet inte att man kan plugga som vuxen. Då är det bra med YH som funkar i olika åldrar och livssituationer.
Ta distansstudier på allvar
Simon är halvvägs igenom utbildningen och har valt att jobba lite inom vården vid sidan av, vissa kvällar och var fjärde helg.
– Jag har valt att jobba på det här sättet för att det inte ska påverka min utbildning, och för att det inte ska vara svårt för klasskompisar att göra grupparbeten med mig. Det finns andra som läser inom YH som jobbar så mycket att de missar lektioner till exempel. Då blir det svårt att hänga med, och särskilt när man läser på distans. Man kan inte ställa frågor till lärarna i realtid om man inte följer lektionerna. Dessutom blir det inte alltid av att man tittar på lektionen i efterhand även om man har möjlighet.
– Jag tycker man ska tänka att en utbildning på yrkeshögskolan är det man gör på större delen av sin tid, och är man effektiv med studierna kan man jobba lite vid sidan av.
Innan Simon började på YH hade han en viss oro för den ekonomiska situationen. Han och sambon har bostadslån och naturligtvis kostar det att ha familj.
– Men det funkar bra med ekonomin, och det vill jag gärna skicka med till andra som funderar på att byta yrke i vuxen ålder. Jag tar ut CSN och tilläggslån och jobbar lite extra vid sidan. Så det går bra att kombinera med familj. Och YH-utbildning är ju kort, min utbildning är ett och ett halvt år. Den tiden går så himla fort!
Vill du också studera på yrkeshögskola?
Det finns utbildningar inom många olika områden i hela landet. Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar arbetsmarknadens behov av arbetskraft inom olika områden. Det ska finnas ett behov på arbetsmarknaden för att en utbildning ska få lov att starta inom YH.