IT-studier på yrkeshögskola väg till bransch som letar mer personal
Publicerad 21 november 2023
Frågan för Emil Nordin och Angelica Lindström är inte om de ska få ett IT-jobb, utan vilket slags IT-jobb de vill ha. Jobbläget ser ljust ut för systemutvecklarna som går yrkeshögskola i Sundsvall.
Några månader in på terminen känns studierna bra och valet verkar rätt för Angelica Lindström och Emil Nordin. Så säkra känslor var det dock inte som rörde sig inom dem under de allra första dagarna på YH-utbildningen till systemutvecklare .net med AI-kompetens.
Emil Nordin har bland annat jobbat med lagerförsäljning hos en grossist inom byggbranschen. Han är 35 år och hade inte pluggat sedan gymnasiet när han kom in på YH-utbildningen.
– Jag var stressad och nervös inför första dagen. Jag satt och letade runt och hittade någon youtubekurs som jag kollade igenom. Så att jag skulle hänga med på vad som lärdes ut på lektionerna, säger Emil och skrattar lite åt minnet. Han fortsätter:
– Nu har jag kommit in i det. Och jag insåg att kursen börjar från noll så att alla kan få lära sig det man ska kunna, man måste inte ha en massa specialkunskaper.
Skiftande bakgrund
Klasskompisen Angelica Lindström är 32 år och hade också gjort olika saker före YH-studierna till systemutvecklare. Hon har till exempel varit möbeltapetserare och jobbat i fabrik. Efter en arbetsolycka kände hon att hon ville byta bana.
– Jag var trött på att hanka mig fram och ville säkra min framtid. Jag har alltid varit intresserad av datorer och fått höra av andra att jag är duktig på sådant. Jag satt på instagram och såg ett konto som handlade om utvecklare, inriktat på tjejer. Jag googlade mer och ansökte.
Många undrar vad det är Emil och Angelica pluggar för något: titeln på utbildningen säger inte så mycket för den som inte är i branschen. Programmering och utveckling av IT-system kommer att bli deras framtida arbetsuppgifter. Det finns en efterfrågan på utbildade personer inom många IT-yrken varav systemutvecklare är ett.
Oväntade fördelar
Emil och Angelica trodde båda att de skulle vara de äldre personerna på utbildningen. Så blev det inte. Klassen består främst av andra som också varit ute i arbetslivet tidigare. Angelica trodde att hon skulle vara en av få tjejer, men så blev det inte heller – det är ganska jämnt mellan könen. Positiva överraskningar alltså. En sak som också varit positivt överraskande för dem är distansundervisningen. Utbildningen som hålls av Edugrade utgår från Sundsvall, Hudiksvall och Örnsköldsvik men ges som distansutbildning.
– Jag visste ärligt talat inte att det var distans när jag sökte. Jag blev chockad, men på ett positivt sätt, säger Angelica.
– Det visste faktiskt inte jag heller. Men jag är överraskad över hur bra det fungerar, instämmer Emil.
De radar upp fördelar de ser:
Eftersom det är digitalt spelas lektionerna in så att man kan titta i efterhand och även titta flera gånger. Folk som har barn, hundar och annat runtom sig kan välja själva när de studerar. Ofta vill man sitta och programmera medan man följer lektionen på skärmen vilket är lättare hemifrån. Stöttningen från lärarna är bra genom de digitala kanalerna. Löpande enkäter till de studerande följer upp hur det går i studierna, och eftersom frågorna besvaras anonymt vågar man ta upp sådant som eventuellt skaver.
Utmaningar på distans
De studiekamrater som bor på samma ort – Sundsvall i Emils och Angelicas fall – träffas och pluggar ihop så mycket som de enskilda deltagarna har lust med. På så vis lär de känna varandra i verkliga livet också.
Men visst finns det baksidor med distansundervisningen. Anders Bergman som är utbildningsledare på Yrkeshögskolan SKY, också i Sundsvall, berättar att en mycket vanlig fråga från blivande studerande är ”kan jag jobba heltid och plugga heltid samtidigt?”
– Det är verkligen ingenting vi rekommenderar. Vi kommer ju inte att kontrollera det men det är jättetufft att försöka kombinera. Vi ser ändå att distansutbildning är jättebra för många – den gör det möjligt för en del personer att överhuvudtaget studera.
Utbildningsledarna Lillemor Larsson på Edugrade och och Anders Bergman på Yrkeshögskolan SKY ingår i YH-nätverket för Västernorrland.
Foto: MYH/Maja GeffenYrkesbyten under vuxenlivet
Omställningsstudiestödet är en reform som gör det möjligt att få ersättning motsvarande en stor del av sin tidigare lön för folk som jobbat tidigare och som vill studera. Lillemor Larsson som är utbildningsledare på Edugrade där Emil och Angelica studerar, berättar att få hos dem har fått stödet men att det verkar ha påverkat ändå.
– Tidigare var det en del som kom direkt från gymnasiet men nu har vi knappt någon. När omställningsstödet kom började fler erfarna personer tänka på att studera. Vi upplever det som positivt för studiemotivationen när du gör ett medvetet val för karriärväxling, säger Lillemor Larsson.
Norra Sverige ser ett uppsving med nya företagsetableringar och den så kallade gröna omställningen som ska anpassa samhället till mer hållbara energikällor. Jobb är det gott om, systemutvecklarna är inget undantag. Tidigt under utbildningen har företag kommit och presenterat sig och Lillemor Larsson rekommenderar att man testar olika yrkesroller när man är ute på sina LIA-perioder (lärande i arbete).
– Backend, frontend, inhouse eller konsult – vilket passar mig? Det kan man känna på under LIA, säger hon.
Emil och Angelica konstaterar:
– Det känns inte som att frågan är om vi kommer att få jobb, utan vad vi vill bli inom branschen.
Du hittar yrkeshögskolans utbud av utbildningar på yrkeshogskolan.se.