Jan-Olov initierade YH-utbildning för att täcka behoven i sin bransch
Publicerad 29 oktober 2024
När Jan-Olov Ohlsson på AFRY hade lyssnat på ett föredrag om yrkeshögskolans koncept blev han eld och lågor. Redan i bilen hem började han ringa runt och ta kontakter. Ett par år senare är han nu med och startar den nya utbildningen till IT-säkerhetsingenjör i Enköping, med ett stort antal sökande till platserna.
Jan-Olov Ohlsson
Foto: Maja GeffenJan-Olov Ohlsson är sektionschef på AFRY som är ett stort ingenjörs- och designföretag verksamt inom industri, energi och infrastruktur med fokus på omställningen till ett mer hållbart samhälle.
– Det är så svårt att hitta personer som har rätt utbildning inom IT-säkerhet, eller cybersäkerhet som man ofta säger. Det är ett stort branschproblem. Det finns få utbildningar på rätt nivå, säger Jan-Olov.
Han utvecklar vad han menar:
– Det finns civilingenjörsutbildningar som går åt rätt håll men de är breda och kan vara alltför teoretiska för våra behov. Det är samtidigt viktigt inom cybersäkerhet att man kan lösa problem, och därför behöver vi ha utbildningen på högskolenivå och inte på gymnasienivå.
Eld och lågor
När Jan-Olov Ohlsson för några år sedan hade fått lyssna på en presentation om yrkeshögskolan hos Handelskammaren i Västerås blev han mycket inspirerad och började genast ta kontakter. Han ville dra igång en utbildning inom IT-säkerhet i Enköping där han själv verkar eftersom behovet är stort hos flera lokala och regionala arbetsgivare, inte bara hos hans egen.
– När det gäller utbildning till vår bransch är det viktigt att vi företag inte kämpar mot varandra utan hjälps åt. Sedan när vi har utbildad personal, då först handlar det om vem som kan erbjuda den mest attraktiva arbetsplatsen och där känner jag mig trygg som arbetsgivare.
Gav inte upp
Yrkeshögskoleutbildning ska bara ges inom områden där det finns ett behov på arbetsmarknaden. Representanter för branschen ska vara i majoritet i den ledningsgrupp som finns kopplad till varje utbildning. Det tog ett par försök innan utbildningen till IT-säkerhetsingenjör blev beviljad att få starta av Myndigheten för yrkeshögskolan. Konkurrensen om statsbidragen för att bedriva YH-utbildning är stor eftersom många branscher har stora behov av kompetensförsörjning.
– Men vi gav inte upp, för vi trodde verkligen på den här idén. Det är en jättestor kostnad och arbetsinsats att anställa ny personal och särskilt om vi måste internutbilda från grunden. Därför är utbildningar av den här typen väldigt värdefulla för oss, säger Jan-Olov.
I de längre YH-utbildningarna ingår normalt sett LIA, lärande i arbete, vilket är yrkeshögskolans praktikform.
– I den här utbildningen har LIA lagts som sista utbildningsmoment vilket innebär att kunskapsdelen av utbildningen är klar. När vi tar emot någon på LIA så behöver vi inte börja helt från början. Vi får en person som redan har uppnått kunskaper genom utbildningen och som är anställningsbar.
Många sökande
I höst börjar den första klassen och söktrycket till de 30 platserna var mycket stort: 237 behöriga sökande ville studera till IT-säkerhetsingenjör i Enköping.
Jan-Olov ingår i ledningsgruppen för utbildningen vilket kommer att innebära att träffas ett par gånger per halvår samt se över kursplaner och liknande däremellan. Han är stolt och glad över att vara med och ser sitt engagemang som en del i att ge utbildningen god kvalitet, genom nära koppling till det anställande arbetslivets behov.
Det finns även personliga vinster i YH-engagemanget för Jan-Olov Ohlsson.
– Jag känner att det här är en jättestor grej, bland det största jag gjort i mitt arbetsliv. Det här påverkar andras framtid och liv. Jag har bidragit till att andra fått en yrkeskarriär som de inte hade fått annars och det värmer jättemycket i hjärtat. Nu har jag nått en ålder då det allra roligaste är att se andra växa, se dem realisera det man hade gjort om man var ung själv.