Jenny påverkar framtida branschkollegor genom YH-ledningsgrupp
Publicerad 18 september 2024
Jenny Öhrling är engagerad i ledningsgruppen för en elkonstruktörsutbildning inom YH. "Annars får man ju ingen möjlighet att påverka vad de studerande ska lära sig. Jag ser det här som en satsning i rekrytering och framtida kollegor", säger hon.
När Jenny Öhrling i Umeå skulle utbilda sig blev hon guidad mot universitetet och tog examen som energiingenjör. Senare när hon var ute i arbetslivet kom hon i kontakt med yrkeshögskolan genom att hon hade kollegor som kom från YH-utbildningar. Hon tycker att YH är en snabb och bra väg ut i arbetslivet för den som vet ungefär vad den vill jobba med.
– YH är ju så lyhört till arbetslivet och innehåller mer praktisk utbildning, säger Jenny.
Påverka kursplaner
Som teamchef på företaget Vinnergi jobbar Jenny med elkonstruktörer. När det skulle starta en sådan YH-utbildning på distans hos TUC i Skellefteå kändes det solklart för både Vinnergi och för Jenny att de skulle vara med. Jenny tog själv kontakt med utbildningsanordnaren för att få medverka i ledningsgruppen.
Hon berättar att ledningsgruppen fick se kursplanerna för utbildningen och kunde läsa igenom och sedan diskutera dem tillsammans.
– Vi hade jättebra diskussioner tycker jag. Innehållet i några kurser var vi med och påverkade, och det låg i sin tur till grund när de skulle anställa lärare sedan.
Efter att utbildningen hade kommit igång blev det revidering av några kursplaner som ledningsgruppen också fick delta i.
– Kravbilden kanske inte var helt tydlig för läraren som skulle undervisa, så då ändrade vi på en del saker.
Specifika kunskaper
För Jenny är engagemanget i ledningsgruppen ett sätt att påverka vad de studerande ska ha med i bagaget när de är klara elkonstruktörer. För Vinnergi är det framförallt ett par kurser som är viktigast.
– Till exempel elinstallationer i byggnader och hur man ritar upp installationerna i CAD-program. Att kunna beräkna vilken slags kabel det ska vara och hur den ska dras. Vilken armatur, och ska den sitta med 600 millimeters avstånd för lysa tillräckligt på din arbetsplats? Dessutom behöver man kunna de regler och standarder som gäller på det här området.
Tar emot studerande på praktik
Nu när det finns en YH-utbildning inom elkonstruktion i närområdet tar Vinnergi i höst emot två YH-studerande på LIA, yrkeshögskolans praktikform som ingår i de längre utbildningarna. Det ser Jenny mycket fram emot.
– LIA är ett ypperligt sätt att rekrytera. Under tio veckor ska vi lära de här killarna lite om allt vi håller på med. Om de skulle vilja och vi ser behov så är de redo att hoppa in och jobba senare. På det sättet är LIA som en lång anställningsintervju. Målet är att de ska få pröva på riktiga arbetsuppgifter eftersom LIA står för lärande i arbete. Jag tror att man har lättare att lära sig och engagera sig på riktigt när det är verkligt.
Välinvesterade timmar
Så hur tidsödande är det att vara med i ledningsgruppen då? Brist på tid är en vanlig orsak till att arbetslivet inte vill engagera sig i yrkeshögskolan.
– Kan vi ha fyra-fem möten på ett år? De är dessutom på Teams i vårt fall. Utöver det har jag varit och träffat elever vid kursstart eftersom det är intressant och en bra chans att visa upp vårt företag och vad vi står för, men det var mitt eget val och frivilligt, säger Jenny. Hon sammanfattar:
– Så nej, det är inte tidskrävande. Jag kan bara tala för mig själv men nog har man många möten i vardagen som inte känns lika nödvändiga som de här få mötena vi har kring utbildningen.