Jimmy engagerar sig i yrkeshögskolan för företagets framtid
Publicerad 18 februari 2025
Teknikutvecklingschef Jimmy Fronér är engagerad i ledningsgruppen för två elutbildningar inom yrkeshögskolan. Han ser det som chansen att rekrytera medarbetare och att påverka vad de framtida kollegorna ska kunna. "Elsystemen förändras varje år, och det går fort. Kunskaper som lärs ut på utbildningar blir snabbt gamla om man inte uppdaterar innehållet", säger han.
Jimmy Fronér ser flera fördelar med att engagera sig i ledningsgrupper inom yrkeshögskolan.
Foto: Maja Geffen/MYHEn gång i tiden gick Jimmy Fronér på KY som var yrkeshögskolans föregångare. Därför tyckte han att det var lätt att säga ja när hans arbetsgivare EFKAB fick frågan om att ta emot studerande på LIA (lärande i arbete, yrkeshögskolans praktikform).
Senare fick Jimmy även frågan om att gå med i utbildningarnas ledningsgrupp och där har han nu medverkat i fyra år.
– Vi har en samlad ledningsgrupp för utbildningarna elprojektör och elkraftsingenjör här i Jönköping. Utbildningarna har mycket gemensamt eftersom behörighet på elsidan utgör ungefär halva studietiden, så de studerande pluggar ihop en stor del av utbildningen.
Kan påverka
Att medverka i ledningsgruppen har flera fördelar för EFKAB som sysselsätter konsulter inom el, energi och vvs. Jimmy förklarar:
– Vi får möjlighet att påverka kursinnehållet och kan anpassa det efter de kommande behoven i branschen. Till exempel har vi nyligen kompletterat vilka CAD-system man utbildas på. I och med vårt inflytande får de studerande känna på energibolagens och konsultbolagens program och då blir det lättare för dem att gå ut på LIA. I år har jag även en kollega som håller i en av kurserna på YH.
Tar emot studerande
En annan fördel som Jimmy Fronér ser med engagemanget i YH är att ta emot studerande på LIA. EFKAB tar emot en eller två studerande per LIA-period i utbildningen.
– Då gör vi så att vi begär in CV:n och sedan genomför vi personliga intervjuer. För vi plockar alltid in LIA med ambitionen att anställa efter examen. Vi är inte så stora att vi har råd med en missmatch på det personliga planet, men vi får sju veckor för att testa en person på LIA – det kan inte bli bättre!
Att ta emot studerande på LIA är en nödvändighet om företaget ska kunna rekrytera medarbetare, menar Jimmy.
– Det finns i princip inga att få tag på annars, för det finns få alternativa vägar till våra yrkesroller. I elgänget här i Jönköping kommer hälften från YH. Vi har plockat in flera från YH på vvs-sidan också. Bolagets juniorer kommer i princip uteslutande från YH.
Värt den investerade tiden
Engagemanget i YH innebär för Jimmys del fem-sex möten om året i ledningsgruppen, vilket omfattar en halvdag i kvartalet plus några frivilliga arbetsmöten. Att ta emot på LIA kräver också lite arbete.
– Andra tror nog att det tar mer tid att engagera sig än vad det faktiskt gör. Och får man in bra folk har man sparat sig en hel rekrytering. Tidigare hade vi ett rekryteringsbolag som gick in och skulle hjälpa oss. Det var kostsamt, och så kanske det ändå blir fel person som kommer in i slutänden.
En viktig faktor i konsultbranschen är att kunna debitera arbetstimmar. När Jimmy Fronér jobbar med ledningsgruppen eller planerar LIA kan han inte debitera tid.
– Mitt engagemang är sanktionerat av chefen. Hos oss har alla sett att engagemanget lönar sig eftersom bolaget har anställt i snitt två per år från YH.