Livslångt lärande och validering medel mot kompetensbrist i norra Sverige
Publicerad 8 november 2023
Kompetensfrågor är högaktuella i norra Sverige där samhällsomvandlingen och den gröna omställningen sätter frågor om arbetskraft och kompetensutveckling i blixtbelysning.
– Vi har varit vana vid att folk flyttar härifrån, men nu måste vi vänja oss vid att folk ska flytta hit, säger Sara Nylund, Västernorrlands regionala utvecklingsnämnd, när hon sammanfattar den bild som gäller i norra Sverige numera.
Konferensen Lärkraft i regi av region Västernorrland hölls nyligen i Härnösand. Den samlade olika intressenter kring de gemensamma utmaningar som uppstår när länet får tusentals nya jobb de närmaste åren, och tusentals personer därmed behöver sysselsättas i dessa jobb.
Stark tillväxt
En ögonblicksbild gavs av Jonas Wikman som är HR-direktör för BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Tillverkaren av stridsfordon och stridsutrustning har vuxit väldigt kraftigt och kommer att växa vidare efter stora orderingångar.
– Vi har 190 jobbannonser ute just nu. Hundra av de här personerna behöver komma på plats före jul. Det är IT-människor, finans, verkstad, inköpare, ingenjörer, you name it… Så har det sett ut de senaste åren i princip, säger Jonas Wikman.
Samverkan och validering
Konferensen bjöd på flera goda exempel på hur man kan jobba med alla samhällets aktörer för att täppa till luckorna. Arbetsförmedlingen presenterade sitt nya kompetenskansli för norra Sverige och hur man bland mycket annat rekryterar människor i de södra delarna av landet. Timrå kommun visade hur man har gjort ett stort arbete för att närma sig det lokala arbetslivet när människor som står en bit från arbetsmarknaden ska komma ut i jobb.
Validering av människors befintliga kunskaper är ett sätt att ta vara på den potentiella arbetskraft som redan finns på plats. Andra sätt är inflyttning och kompetensutveckling av redan yrkesverksamma.
Utbildning som leder till jobb
Yrkeshögskolan är en väg till kompetensutveckling och numera finns gott om jobb för norrlänningar på hemmaplan. I Sundsvall utbildar Yrkeshögskolan SKY och Edugrade bland annat logistiker och systemutvecklare och jobben är många för de studerande när de är färdigutbildade. Anders Bergman som är utbildningsledare på SKY har varit med länge och minns en annan tid.
– Det var trögt förr, riktigt trögt inom flera sektorer. Men nu är vi på väg uppåt ordentligt. Norrland kommer inte att gå i konkurs om man säger så, säger Anders Bergman.
Lillemor Larsson som är utbildningsledare på Edugrade instämmer:
– Det är ingen som behöver flytta för att få ett IT-jobb – det finns massor av jobb här.
Ett par av hennes studerande är Angelica Lindström och Emil Nordin som läser till systemutvecklare.
– Frågan är inte om vi kommer att få jobb utan vad vi vill bli inom branschen, säger de.
Lillemor Larsson på Edugrade (till vänster) och Anders Bergman på Yrkeshögskolan SKY (till höger) ser goda jobbmöjligheter för sina yrkeshögskolestuderande. Angelica Lindström och Emil Nordin i mitten utbildar sig till systemutvecklare .net med AI-kompetens hos Edugrade.
Foto: MYH/Maja GeffenHitta andra evenemang på kompetenstema
Konferensen Lärkraft är ett av alla evenemang på kompetensförsörjningstema som infaller under Europaåret för kompetens, eller European Year of Skills. Temaåret pågår till i maj 2024 och du kan hitta andra evenemang på kartan hos EU. Du kan också läsa på svenska om europaåret här på myh.se.