Lovisa övar jobb som byggnadsingenjör genom yrkeshögskolans praktik
Publicerad 14 maj 2025
Lovisa Bjerke studerar till byggnadsingenjör inom yrkeshögskolan. Hon lyfter fram yrkeshögskolans praktikform LIA som en höjdpunkt: "Det är fantastiskt med LIA. Då får man möjlighet att komma ut på arbetsplatser under utbildningen och se vad det finns för yrkesroller och var man passar in."
Lovisa Bjerke berättar att det hållits branschdagar i skolan där de studerande kunnat nätverka med företag där man kan söka LIA. ”Men annars är det fritt fram att söka plats själv och det gjorde jag. Min utbildning finns i Stockholm men jag bor i Västerås, så jag ordnade LIA här på Kadesjös där jag har kontakter.”
Foto: Maja Geffen/MYHNär Lovisa Bjerke var tonåring tyckte hon om att skapa sina egna ritningar. Hon räknade skalor och var noga med linjetjocklekarna.
– Där och då tänkte jag väl som många tjejer att det är inredning jag är intresserad av. Så jag valde senare att gå högskoleutbildning inom design. Men det var så brett att det var svårt att hitta rätt efteråt. Och egentligen är jag inte ett dugg intresserad av inredning! Jag återkom hela tiden till ritningar och upptäckte hur kul det är med 3D-modellering.
Tog steget
Efter lite olika svängar i livet jobbade Lovisa som gardinmontör. Samtidigt fanns känslan att hon kunde mer än så, och när hon blev varslad tog hon steget hon länge tänkt på. Hon sökte en yrkeshögskoleutbildning till byggnadsingenjör BIM.
– BIM står för building information modeling, att man digitaliserar byggnadsprocessen. Jag har ju brunnit för 3D-modellering så att kunna kombinera det med att bli byggnadsingenjör är jättebra. Och jag är verkligen nöjd med mitt utbildningsval.
Praktik på företag
Lovisa är nu i slutet av första året på en tvåårig utbildning. Hon är ute på LIA, yrkeshögskolans praktikform.
– Vår utbildning har två LIA-perioder, den första som jag gör nu i nio veckor och sedan en nästa läsår som är femton veckor. Det är lång tid som man är ute på ett företag och man hinner verkligen komma in i verksamheten. En del tror att jag jobbar här, konstaterar Lovisa medan hon visar runt på sin LIA-plats. Den finns i Västerås hos konstruktörskonsulterna Kadesjös.
Se verkligheten under studierna
LIA står för lärande i arbete och är en kurs inom YH-utbildningen, men den genomförs som praktik på en arbetsplats. De studerande ska få prova riktiga arbetsuppgifter och det har Lovisa också fått göra. Men hon påpekar att LIA tillför mycket mer än så.
– Imorgon ska jag med på platsbesök hos en kund som ska renovera en fastighet. Det ger så mycket att få vara med på sådana här saker, eller att sitta på möten och höra vad det pratas om i verkligheten. Man snappar hela tiden upp saker från utbildningen och tänker ”jaha, är det så man gör det där i praktiken”.
– Nätverkandet är dessutom en stor del av LIA-perioden tycker jag. De här personerna är på sätt och vis mina framtida kollegor eftersom många känner varandra i branschen, även om jag hittar något helt annat ställe att jobba på senare. Genom LIA:n får man en känsla för hur många olika yrkesroller det finns inom en bransch och var man själv kan passa in.
Hittade rätt till slut
Cirkeln håller alltså på att slutas för tjejen som ritade ritningar i 14-årsåldern. Lovisa konstaterar att det håller på att bli allt fler kvinnor i branschen och berättar att hennes klass består av ungefär hälften män och hälften kvinnor, efter att det tidigare har varit en majoritet av män.
– Jag gillar att snickra och bygga på hemmaplan och har gjort lekstugor och allt möjligt. Nu kommer jag att jobba med det mina barn tror att jag gör, säger Lovisa och skrattar.
– Det skulle bara ta 40 år, men till slut så…
Lovisa försörjer sig just nu med omställningsstudiestöd och påpekar att det är en uppoffring att som vuxen ta steget och plugga. ”Då kräver man ett bra innehåll och som studerande inom YH har man stort inflytande. I min klass har vi velat ha mer material och mer lektionstid. Det har vi framfört och fått igenom.”
Foto: Maja Geffen/MYH