Malin är med och påverkar i ledningsgrupp för svetsutbildning
Publicerad 8 april 2025
Malin Fyhr är HR-ansvarig hos ett tillverkningsföretag och har engagerat sig i ledningsgruppen för en nationell yrkesutbildning (NY). "Vuxna studerande satsar genom att sätta sig i skolbänken. Då är det superkul för oss att bidra med vår kunskap om vad de behöver i sitt nya arbetsliv", säger hon.
”Säkert hälften av våra svetsare har gått vägen genom någon slags vuxenutbildning. Det är en investering att lägga tid på att ta emot studerande på praktik, men det har verkligen varit värt det” säger Malin Fyhr på Fredriksons.
Foto: Maja Geffen/MYHHR-ansvariga Malin Fyhr har jobbat många år hos Fredriksons Verkstads AB i Vadstena, en kontraktstillverkare som verkar inom medicinteknik, livsmedelsindustri samt miljö och säkerhet. Av de 150 anställda är 15-17 personer svetsare och den kompetensen har varit svårrekryterad av och till genom åren.
– I vissa perioder har det inte gått att få tag i svetskompetens och då har vi fått utbilda internt. Men det är bättre att ta emot personer som går en utbildning för då har de redan basen när de kommer hit. De har tragglat ritningsläsning och mätkunskap och fått grunderna inom produktion och miljötänk. Vi behöver bara klä på den specifika delen som handlar om att svetsa i våra material och för våra kunder, säger Malin.
Ny utbildningsform
Fredriksons har genom åren satsat på att ta emot praktikanter från både yrkeshögskola och andra vuxenutbildningsformer. När Malin Fyhr fick frågan om att ingå i ledningsgruppen för den nya nationella yrkesutbildningen till internationell svetsare som ges i Mjölby tackade hon ja.
NY är en helt ny utbildningsform för vuxna på gymnasial nivå (SeQF-nivå 4) och ges i pilotform. Den bygger på yrkeshögskolans modell: korta utbildningar som leder till arbete inom bristyrken. Ett av elementen man lånat från yrkeshögskolan är att det ska finnas en ledningsgrupp där det anställande arbetslivet är i majoritet.
Påverka kunskaper
– Det har varit jättekul att sätta sig in i kursplanerna för de studerande. Det är en annan vokabulär och struktur där, men ganska snart kunde jag omsätta det till vad vi efterfrågar i våra rollbeskrivningar för olika yrkesroller, säger Malin Fyhr.
Hon ger exempel på hur hon och Fredriksons varit med och påverkat vad de studerande ska lära sig.
– I alla våra fall har vi en ritning som vi grundar vår tillverkningsprocess på och som vi måste omsätta till verklighet. Då måste man förstå vinklar och svetsbeteckningar och vad de betyder. Vi har alltså tryckt på vikten av ritningsläsning, mätkunskap och kvalitetskunskap.
Nyfikenhet och engagemang är viktiga egenskaper och besitter en person dessa går det oftast bra att byta karriär under vuxenlivet, menar Malin Fyhr.
Foto: Maja Geffen/MYHTa emot på praktik
Fredriksons har tagit emot de NY-studerande på studiebesök och varit i skolan och presenterat sin verksamhet. Företaget kommer också att ta emot en eller två studerande på LIA, lärande i arbete, som är den praktikform som ingår i de flesta av yrkesghögskolans program och även i NY.
– Vi företag i närområdet har olika nischer och olika metoder för att svetsa. Tanken är att de studerande ska få LIA-placering utifrån vad de visat intresse och anlag för, säger Malin Fyhr.
Hon tillägger:
– LIA-perioden är de studerandes möjlighet att känna in om de kommer att trivas på en arbetsplats. Och för oss är det en möjlighet att prova ut en person och se om den kommer att passa in. Det är roligt med vuxenstuderande eftersom de ofta har hunnit testa annat i arbetslivet innan de kommer in på den här banan. Det är väldigt kul att kunna bidra till samhällsnyttan i att människor kan göra ett karriärbyte när de av olika anledningar är mogna för det, och där kan NY verkligen bidra.