Statsbidrag beslutat för grundutbildningar till kontakttolk i ukrainska
Publicerad 5 maj 2022
Myndigheten för yrkeshögskolan har nu fattat beslut om fördelning av statsbidrag för den sammanhållna grundutbildningen till kontakttolk i ukrainska med utbildningsstart 2022.
Den 5 april till den 21 april 2022 kunde folkhögskolor och studieförbund ansöka om statsbidrag för den sammanhållna grundutbildningen till kontakttolk i ukrainska.
Statsbidraget är nu beslutat och här finner du listan över de beviljade utbildningarna för den sammanhållna utbildningen till kontakttolk.
Beviljade utbildningar
I ansökningsomgången har fyra anordnare beviljats fyra utbildningsstarter av grundutbildning till kontakttolk i ukrainska med totalt 80 utbildningsplatser. Utbildningarna startar under sommaren och slutförs i december 2022. Samtliga utbildningar bedrivs på distans.
Följande anordnare har beviljats statsmedel för att bedriva kontakttolkutbildning i ukrainska:
Region Uppsala Folkhögskola (Wik)
Katrinebergs Folkhögskola (Vessigebro)
Folkuniversitetet, Stiftelsen Kursverksamheten vid Göteborgs universitet (Göteborg)
Stiftelsen Nordens Biskops Arnö (Gävle)
Observera att tolkutbildningarna inom folkbildningen inte är en del av yrkeshögskolan och att dessa utbildningar inte är YH-utbildningar.
Om grundutbildningen till kontakttolk i ukrainska
Den sammanhållna grundutbildningen till kontakttolk i ukrainska är en eftergymnasial utbildning som bedrivs av folkhögskolor och studieförbund inom folkbildningen. Syftet med utbildningen är att utbilda professionella kontakttolkar för samhällets behov.
En kontakttolk tolkar mellan enskilda personer, som inte behärskar svenska, och representanter för svenska myndigheter, socialkontor, arbetsförmedlingar och inom sjukvården och rättsväsendet.
Kontakt
För frågor kring ansökningsomgången kontakta handläggare med ansvar för tolkutbildningsfrågor via växeln 010-209 01 00 eller e-posta tolk@myh.se.