MYH följer upp medfinansieringen i YH-programmen
Publicerad 23 april 2024
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) genomför under 2024 en uppföljning som syftar till att ta reda på hur medfinansieringen i YH-utbildningarna ser ut. Undersökningen genomförs inom ramen för ett regeringsuppdrag som MYH har fått i sitt regleringsbrev för 2024. MYH ska utveckla uppföljningen av statsbidrag för YH-utbildningar. Uppdraget ska redovisas senast den 12 september 2024.
I undersökningen ingår närmare 1 000 utbildningar som bedrivs av omkring 200 utbildningsanordnare. Det betyder att flertalet utbildningsanordnare kommer att få flera enkäter att besvara, då varje utbildningsnummer motsvaras av en enkät. De utbildningar som ingår är alla de som har genomförts med minst två utbildningsomgångar och har minst en utbildningsomgång kvar att genomföra inom ramen för gällande beslut. Undersökningen omfattar enbart YH-program.
Undersökningen, som är på väg att skickas ut, genomförs av Research Automators Sweden AB på uppdrag av MYH och ska besvaras senast den 23 maj 2024.
– YH-systemet bygger på att staten och arbetslivet är med och delar på kostnaden för att genomföra utbildning. Det finns idag ingen samlad bild av hur arbetslivets andel av finansieringen av en utbildnings kostnader ser ut, säger ansvarig utredare Margareta Landh.
MYH har ett ansvar att vid fördelningen av statsbidrag ta hänsyn till i vilken grad en utbildning finansieras av arbetslivet. Utöver det har MYH också ansvar för att följa upp hur det samlade ekonomiska ansvaret för en utbildning delas mellan staten, arbetslivet och andra finansiärer vid beräkningen av statsbidrag. Utbildningsanordnarnas ansvar är enligt yrkeshögskolans regelverk att anordnaren ska lämna de uppgifter som MYH begär för tillsyn, kvalitetsgranskning, uppföljning och utvärdering. Det betyder att det inte är frivilligt att delta i undersökningen.
– Om svaren uteblir, kommer vi att överlämna ärendena till vår tillsynsenhet, säger Margareta Landh, som berättar att resultatet kommer redovisas på övergripande nivå för regeringen och användas för att få en bild av hur arbetslivets medfinansiering ser ut och vad den består av fördelat på bland annat utbildningsområden, utbildningsinriktning och studieform.
För ytterligare information om undersökningen går det bra att kontakta utredare Margareta Landh, tel 010-209 01 54, e-post margareta.landh@myh.se.