Nationell yrkesutbildning ska underlätta rekrytering – nu presenteras alla NY-utbildningar
Publicerad 17 april 2024
Nationell yrkesutbildning (NY) är namnet på den nya utbildningsformen för vuxna som startar till hösten. Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har beviljat 38 ansökningar om att bedriva utbildning inom den nya utbildningsformen. Det motsvarar 840 studerandeplatser på platsbundna NY-utbildningar från Malmö i söder till Vilhelmina i norr.
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) fick i höstas ett uppdrag att förbereda en pilotverksamhet med yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna utifrån yrkeshögskolans modell med utbildningar skräddarsydda efter arbetslivets kompetensbehov, stor andel LIA-praktik och en ledningsgrupp av arbetslivsrepresentanter. För pilotverksamheten har myndigheten 25 miljoner att använda under 2024 och 100 miljoner per år 2025 och 2026.
Den 29 februari i år öppnade MYH den första ansökningsomgången för utbildningsanordnare som vill anordna utbildningar inom ramen för pilotverksamheten och idag kan myndigheten presentera ett resultat. MYH har valt att bevilja 38 av 86 inkomna ansökningar.
Ny väg till kompetensförsörjning
Samtidigt som arbetslösheten stiger råder kompetensbrist i Sverige. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från tidigare i år är gymnasial yrkeskompetens den mest eftersökta. Nästan vartannat företag som deltog i enkäten hade försökt rekrytera medarbetare med den utbildningsnivån de senaste månaderna.
– Syftet med nationell yrkesutbildning är hitta nya vägar att kompetensförsörja Sverige. Med behoven i arbetslivet som utgångspunkt rivstartar nu arbetet med att skapa en ny utbildningsform utifrån yrkeshögskolans framgångsrika modell, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå.
Då NY-utbildningar dimensioneras utifrån arbetslivets behov på nationell nivå kommer utbudet att kunna komplettera den kommunala yrkesutbildningen på gymnasial nivå.
– Det här är ett spännande initiativ med stor potential som skapar nya utbildningsvägar till yrkesroller som arbetslivet lider stor brist på, säger Magnus Wallerå.
Nytt utbildningsutbud
Inledningsvis har myndigheten valt att begränsa utbudet av utbildningar till följande utvalda utbildningsområden: bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk. Bland de beviljade utbildningarna som startar i höst finns bland annat larm- och säkerhetstekniker, internationell svetsare, skogsvårdare, trädgårdsarbetare och marinelektriker.
Med dagens beslut startar utbildningsanordnarnas arbete att få allt på plats inför höstens starter.
– Det kommer självklart bli en utmaning att rekrytera studerande till de utbildningar som startar redan i höst, men jag är övertygad om att det finns en målgrupp och att de utbildningar vi beviljat kommer att väcka intresse, säger Magnus Wallerå.
I nyheten nedan kan du läsa mer om ansökningsomgången och se resultatfil med alla beviljade utbildningar.