Nationell yrkesutbildning skapar fler utbildningsvägar för vuxna
Publicerad 13 februari 2025
Nu presenterar Myndigheten för yrkeshögskolan sin första rapport om uppdraget att genomföra pilotverksamheten nationell yrkesutbildning, NY. Myndigheten bedömer att utbildningsformen kan bidra till fler yrkesutbildade vuxna med sådan kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Pilotverksamheten NY har pågått i ungefär ett år och de första utbildningarna startade i augusti 2024. Bakgrunden till uppdraget är att regeringen bedömer att det behövs fler yrkesutbildade i landet på gymnasial nivå.
När Myndigheten för yrkeshögskolan summerar det första året i en rapport till regeringen konstaterar man att NY kan fylla just denna funktion, alltså att vara ett komplement i utbildningssystemet för arbetsliv och vuxna individer som behöver yrkeskompetens på gymnasial nivå (SeQF 4-nivå).
Nya utbildningsvägar
Nationell yrkesutbildning ökar utbudet av utbildningar genom att erbjuda sådana yrkesutbildningar som inte finns idag, eller som inte finns i den utsträckning som arbetslivet efterfrågar. Från individperspektivet handlar det om att utbildningsvägar öppnats till bristyrken där det tidigare har varit svårt att komma in som vuxen. Dessutom ges vuxna över hela landet ökad tillgång till yrkesutbildning på gymnasial nivå, eftersom utbildningarna är riksrekryterande.
– Industri- och marinteknik är en utbildning som inte funnits tidigare med den här inriktningen. Det finns också en mängd andra exempel i vårt underlag där arbetsliv och utbildningsanordnare menar att utbildningarna inte hade kunnat skapas tidigare med den starka arbetslivsanknytning som kännetecknar NY, säger rapportens huvudförfattare Olof Elander som är utredare på myndigheten.
Arbetslivsanknytningen möjliggörs genom att NY bygger på yrkeshögskolans koncept. Varje utbildning styrs av en ledningsgrupp där det anställande arbetslivets företrädare är i majoritet.
– Många som vi har intervjuat lyfter fram flexibilitet i utbildningsinnehållet och i genomförandet av utbildningarna som ett direkt resultat av inflytande från arbetsgivarna, konstaterar Olof Elander.
Utmaningar längs vägen
Tongångarna kring NY är generellt sett positiva från både arbetsliv, utbildare och studerande. Men det saknas inte utmaningar i att starta en ny utbildningsform.
– Studeranderekrytering har varit en utmaning eftersom ledtiderna var korta när pilotverksamheten kom igång. Det har inte funnits mycket tid för marknadsföring, varken av utbildningarna som sådana eller av den här nya utbildningsformen, säger projektledare Karolina Pihl hos MYH. Hon tillägger:
– Men vi ser i vår uppföljning att de studerande har gjort sina val för att nå ett praktiskt yrke på kort tid, snarare än att de har tittat så noga på formen för utbildningen.
Bred målgrupp av studerande
Rapporten slår fast att de cirka 500 personer som studerar inom NY idag är en bred målgrupp, bredare än inom yrkeshögskolan. Det beror till stor del på att NY har generösa behörighetsregler: det räcker med grundskolebetyg eller att på annat sätt visa att man kan tillgodogöra sig utbildningen.
– Vi ser att NY lockar olika grupper. Både yrkesväxlare som kanske har jobbat länge inom ett annat yrke, och personer som stått utanför arbetsmarknaden och vill etablera sig och ta en snabb väg till ett praktiskt jobb, säger Karolina Pihl.
Ställa om under livet
Av de NY-studerande har 15 procent endast grundskoleutbildning eller har blivit behöriga på annat sätt, 60 procent har gymnasial utbildning och 25 procent har eftergymnasial utbildning.
– Vi tolkar det här som att människor både behöver och vill ställa om under livet, och att man kan göra det även om man en gång lyckats etablera sig på arbetsmarknaden. Önskan om omställning kan bero på att arbetsmarknaden har förändrats och yrkesroller likaså, men det kan också handla om att man helt enkelt vill göra någonting annat, säger ansvarig enhetschef Christer Bergqvist hos MYH.
Han avslutar:
– Om man ska ha möjlighet att göra utbildningsval under hela livet behöver det finnas utbildningsformer som möjliggör det, och som stärker individer på arbetsmarknaden oavsett deras utbildningsnivå sedan tidigare. Att hitta personer med rätt yrkeskunskaper är en av de största utmaningarna när arbetsgivare vill rekrytera, och efterfrågan är särskilt stor när det gäller gymnasialt yrkesutbildade. Där ser vi att NY kan fylla en viktig roll.
Fakta om NY, nationell yrkesutbildning
Nationell yrkesutbildning är en ny utbildningsform som startade hösten 2024 på flera ställen runtom i landet. Upplägget bygger på yrkeshögskolans koncept: yrkesutbildning för vuxna inom områden där arbetslivet efterfrågar personal. En skillnad jämfört med yrkeshögskolan är att NY-utbildningar är på gymnasial nivå (SeQF 4-nivå).
Under införandet av utbildningsformen sker den som en pilotverksamhet som sträcker sig över åren 2024-2026. Utbildningarna är riksrekryterande och finns idag inom områdena bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik, naturbruk samt VVS och fastighet.
I regeringens uppdrag till Myndigheten för yrkeshögskolan ingår att följa upp och utvärdera pilotverksamheten som helhet. Myndigheten ska lämna två redovisningar till regeringen, den 14 februari 2025 och den 12 mars 2027.